Ai auzit că Dragostea durează numai 3 ani?
Tu ce spui? Poate dura mai mult?
Dar te-ai gândit vreodată că avem instrucțiuni de utilizare pentru electrocasnice, dar nu și pentru faptul “cum păstrăm dragostea pe termen lung”?

Salut, îmi spune Mihaela, și azi îți voi destăinui secretele unei vieți de cuplu îndelungate. Și nu vorbesc de-o viață lungă și plictisitoare, când vă răbdați unul pe altul de teama rușinii. Vreau să accentuez cum să atragi mai multă afecțiune din partea partenerului tău, așa încât să evitați frustrările, așteptările care nu sunt realizate și o viață de cuplu nefericită


Manifestă recunoștință.

În primul rând este necesar să manifestăm recunoștință. Omul se obișnuiește. Așa suntem creați, încât ajungem să uităm sau să nu mai oferim atenție unor lucruri mici care ne fac fericiți zilnic. Avem impresia că așa trebuie să fie. Și când apare această senzație, uităm să spunem mulțumesc partenerului nostru pentru simplul fapt că ne este alături, pentru gesturile pe care le face. Nu în zadar se spune că „mulțumesc” este un cuvânt magic. Când vei rosti acest cuvânt, vei crește interacțiunea în cuplu, iar creierul va începe să se autoncentreze pe pozitiv.

Ceartă-te cu partenerul tău nu mai mult de 15 minute

Ce spui?Conflictele distrug o relație?
Te contrazic.Conflictele pot fi benefice, însă după o recomandare descoperită de mine, un conflict nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute. În acest interval de timp reușești să descarci emoțiile negative, dar nu ajungi să le duci în extremă. Astfel, vei avea spațiu suficient să reglezi trăirile și să mergi înainte cu un echilibru emoțional. Respectiv, dacă nu știi cât durează 15 minute, pornește cronometrorul și fixează timpul. Când sună alarma încetează „scandalul”.

Identifică limbajul de iubire al partenerului

  • Următorul lucru pe care trebuie să-l faci e să identifici limbajul de iubire al partenerului tău. Cunoști cartea Cele 5 limbaje ale iubirii. Dacă nu ai citit-o încă ți le enumăr eu care sunt:
  • Declarațiile
  • Timpul petrecut în doi
  • Darurile
  • Serviciile
  • Contactul fizic 

Gary Chapman, autorul cărții observă că o relație nefericită poate fi cauzată de faptul că nu folosim limbajul de iubire potrivit cu partenerul.  Eu îți recomand să meditezi asupra care este limbajul tău de iubire și apoi, care este limbajul jumătății tale. Comunicați pe această temă. De exemplu, limbajul pe care eu îl prefer este timpul petrecut în doi. Iar partenerul meu știu că iubește mângâierile, și știu că acest lucru îl face fericit. 

Evoluați împreună

Următorul pas este să evoluați împreună. Toți suntem într-o rutină zilnică. Este necesar să facem lucruri noi în relație. Să călătorim împreună, să ne distrăm, să urmăm niște cursuri de dans sau alpinism etc; să ieșim din zona de confort. Astfel cuplul va crește și se va dezvolta echilibrat din ambele părți.

Momente de conectare cu sine.

Deși am menționat mai sus nevoia de a face lucruri noi împreună, momentele de singurătate, de conectare cu sine, sunt și ele necesare. Nu putem avea grijă de o relație din moment ce nu avem grijă de resursele noastre interne. Respectiv, când vom fi bine cu noi înșine vom putea oferi dragoste și celuilalt. 

Descoperă-ți mereu dragostea.

Și nu în ultimul rând să creăm spațiu pentru a descoperi zilnic pe celălalt. Trebuie să fim entuziasmați, să ne cunoaștem din nou. Să ne descoperim încontinuu. Răspunde cu partenerul tău la mai multe întrebări. Dacă ar fi să scrii o carte, despre ce ai scrie? Care va fi momentul de mândrie pe care îl vei simți? Care sunt obstacolele sau grijile ce te încearcă în ultima perioadă?

Mark Twain spunea: Nu e timp! Atât de scurtă e viața pentru certuri gelozie, reproșuri. E timp numai pentru iubire, dar și pentru ea e numai o clipă.

Vă îndemn, în ciuda a ceea ce se întâmplă, să vă deschideți sufletul, inima, să vedeți că puteți fi fericiți, să vă aduceți aminte de asta și să oferiți dragoste. Nu așteptați nimic în schimb, oferiți dragoste din plăcere și veți fi fericit.

Autor: Mihaela Negara

 

Cum depășești frica vorbitului în public? Cum îți ajuți copilul să depășească frica vorbitului în public?