Știi ce înseamnă psihosomatică? Dacă cunoști poți alege un alt articol pentru lectură. Însă dacă îți este necunoscută noțiunea de psihosomatică, lasă-mă să îți explic și să te conving că e un termen vital pentru sănătatea ta.

Psihosomatica – cauzele emoționale ale unei boli.

Când răcești sau te doare gâtul, sau ai dureri în abdomen ș.a.m.d., cum reacționezi? Presupun că e ceva de genul „probabil m-a bătut curentul”; „eh, nu trebuia să merg afară fără căciulă”. Cel mai des noi suntem predispuși să căutăm motive fizice ale problemelor de sănătatea. Însă acestea nu mereu sunt cauza unei boli. Cauzele adesea sunt psihologice, emoționale, și anume cu ele lucrează psihosomatica. 

Psihosomatica este o știința medicală ce demonstrează direct influența psihicului nostru asupra organismului. Orice conflict care ne afectează la nivel psihologic, duce la consecințe, la reacții ale corpului nostru. Aceste reacții pot fi:

  • răceală;
  • oboseală;
  • disfuncții ale organelor;
  • probleme inofensive sau boli grave ale sistemului imunitar.

Când avem astfel de probleme apelăm la doctor, urmăm o cură de tratamente în timp ce creierul nostru cunoaște exact motivul și soluția acestei probleme. Noi nu știm să-l înțelegem până la capăt.

Creierul uman este o minune însă psihicul nostru nu are suficiente capacități pentru a-i descifra toate nevoile. Prin medicină, noi acoperim simptomele care ne afectează, și depășim problemele. Însă acest lucru uneori ni se dă cu mare greutate. Dacă am cunoaște vădit care este cauza lipsei de sănătate, ne-am însănătoși muuuult mai repede. Tot prin psihosomatică, noi realizăm și acceptăm situațiile în care apar simptomele nedorite. Facem acest lucru ca pe viitor simptomele să nu mai apară.

Cum lucrează principiile psihosomatice?

Atunci când simțim un disconfort, descoperim o boală sau avem probleme cu un anumit organ al corpului, ne punem întrebarea: De unde și când a apărut această problemă? Poate fi vorba despre o frustrare sau o supărare.

Apoi mergem mai departe și ne întrebăm care a fost cauza frustrării sau a supărării. După, mizăm pe intuiție. Ține minte: niciodată nu-ți subestima intuiția! Primul lucru care îți vine în cap este răspunsul corect. E un semn de la creierul nostru. Și e bine să avem încredere în el.

Exemplu 1

Luăm simptomele unei răceli: inflamarea gâtului. În primul rând, de ce se ocupă gâtul nostru? Gâtul ne ajută să înghițim. Momentul în care acesta este inflamat, nu mai putem înghiți, avem un blocaj. Însă acest blocaj poate apărea dintr-o cauză emoțională. Poate fi cauzat de vreo situație în care a fost luată o decizie fără voia noastră și nu ne-am putut smeri, nu am putut înghiți decizia. Corpul nostru se îmbolnăvește asemănător după trăirile noastre.

Exemplu 2

Rinichii filtrează lichidele din organismul nostru.  Când avem probleme cu rinichii, acestea pot fi datorate unei traume psihologice, cauzate de un înec. Nu neapărat noi trebuie să fim personajul în cauză, poate fi și o persoană apropiată. Însă când avem contact direct cu persoana respectivă și este unul care ne îngrijorează la maxim, trăim stările și emoțiile persoanei; inconștient suntem afectați și noi. 

Concluzii.

Scopul acestui articol nu este să subestimăm medicina. Important este să ne descoperim și ulterior să ne cunoaștem cât mai bine corpul. Odată ce ne vom pune întrebări potrivite, vom găsi cauzele bolilor noastre. Iar odată ce cunoști cauza, e mult mai ușor să lupți pentru sănătatea ta.

O zi frumoasă să ai și felicitări că ai învățat ceva nou.

 

 

 

 

 

Autor: Cristina Cearca
Absolventă Professional Speaker Junior

 

Cum depășești frica vorbitului în public? Cum îți ajuți copilul să depășească frica vorbitului în public?