Mai trimite cineva astăzi scrisori? Gândim: “la ce folos să mergem astăzi la poștă dacă putem trimite un mesaj până la capătul pământului și să primim răspuns instant?” Ultima oară când am trimis eu o scrisoare eram student într-o țară străină și voiam să par romantic. De aceea am trimis o scrisoare iubitei care mă aștepta acasă. Ce crezi? După 1 săptămână așteptare am primit un mesaj pe messenger „awww, ce drăguț!!”. Da, extraordinar de drăguț să primești un răspuns pe mess după ce te-ai certat la poștă cu doamna care îți explica cum să scrii adresa pe plic. Cam aici s-a încheiat istoria mea cu corespondența fizică. Și scrisori cu părere de rău, nu am primit niciodată. 🙁

Statistici cu privire la trimiterea scrisorilor.

Nici statisticile nu sunt foarte îmbucurătoare. În 2011, în Regatul Unit au fost trimise 14 miliarde de scrisori. Iar în 2021 numărul acestora a scăzut la 7,9 miliarde. În 2013 în Statele Unite s-au trimis 158 miliarde de scrisori. Și numărul pare impunător. Dar dacă îți spun că zilnic, în SUA se transmit peste 300 miliarde de emailuri. Adică numărul de emailuri zilnice este mai mare de două ori decât numărul de scrisori trimise anual. 

Scrisoarea devine un simbol al nostalgiei și al romantismului. E mai degrabă o tradiție decât o necesitate. Dar chiar și atunci când o facem de dragul frumosului trebuie să o facem corect.
O scrisoare impune o formă precisă care trebuie urmată. Aceasta are introducere, cuprins și încheiere, asemănător cu o compunere. Însă diferit de un eseu, scrisoarea mai are formulă de adresare, formulă de încheiere și eventual unul sau mai mult Post Scriptum. 

Reguli de scriere și aranjare:

 

Sus, în partea dreaptă a foii punem data în care scriem scrisoarea.  

07 septembrie 2022

În partea stângă a foiii scriem formula de adresare.

Dragă Moș Crăciun,

În formula de adresare e bine să manifestăm grijă și amabilitate. Când scriem unui părinte, unei rude, putem manifesta mai multă afecțiune : Mama mea iubită, Iubită soră,.
Iar când ne adresăm unui coleg de muncă, sau unui șef, venim cu o formulă de adresare bazată pe respect: Mult stimate coleg/domn Victor/Domn Ofițer etc.

Introducerea

După formula de adresare vine introducerea. Ea trebuie scrisă din alineat. În introducere menționăm scopul scrisorii noastre. Însă nu uităm de amabilitate și grijă.

   Sper că această scrisoare te găsește într-o dispoziție bună. Iar elful care o va lua din cutia poștală să nu o piardă până ți-o înmânează, căci anul trecut tata mi-a spus că anume așa s-a întâmplat, de aceea nu mi-ai mai adus ultimul iphone.
Îți scriu pentru că vreau și eu un cadou de Crăciun. Anul acesta am fost cuminte. Mi-am ajutat părinții și am învățat bine la școală, pentru că nu mai vreau să găsesc cărbuni sub brad.

Cuprinsul

În cuprins scriem ideile pe care vrem să le transmitem. Sugerez, ca fiecare idee nouă să fie scrisă din alineat. 

   De Crăciun vreau să primesc o trotinetă electrică. Ionel, prietenul meu, și Maria, o verișoară, au trotinete. Eu mă plimb cu trotinetele lor, dar nu o pot face mereu când vreau. De aceea, te rog mult să-mi aduci o trotinetă electrică ca să mă pot plimba ori de câte ori am să doresc.
   Când vei veni să aduci trotineta vei găsi cei mai gustoși biscuiți și un pahar de lapte proaspăt pe o măsuță lângă brad. Am pus bani deoparte 2 săptămâni ca să-ți cumpăr cei mai buni biscuiți. Sunt cu ciocolată și cremă de cocos.
   Dar dacă vei păpa biscuiții dar nu vei lăsa nicio trotinetă să știi că mă supăr. Iar la anul vei primi cărbuni în loc de gustărică. 

Încheiere

În încheiere punem o concluzie, o urare de bine, o notă pozitivă asupra scrisorii și adresantului.

   Bine, dragă Moș Crăciun, sper că am bătut palma. Tu vei aduce trotineta noaptea, când eu voi dormi. Dacă dorești, poți să te plimbi cu ea până mă trezesc, n-am să mă supăr. Dar vezi să nu faci prea multă gălăgie, căci se va trezi mama și o vom primi ambii. Te cuprind strâns strâns, și te rog să transmiți salutări renilor și piticilor din partea mea. 

Formula de încheiere

În formula de încheiere ne prezentăm și punem din nou accent pe amabilitate, respect, dragoste. Formula de încheiere se plasează în partea dreaptă a foii.

Cu sincere urări de bine pentru tine și echipa ta, Dragoș.

 

Post Scriptum

Când vrem să adăugăm un Post Scriptum îl plasăm în partea dreaptă fără alineat. La Post Scriptum adăugăm un mesaj adăugător la care vrem să atragem atenția, deși nu l-am introdus direct în cuprinsul scrisorii.

P.S. Te aștept cu nerăbdare.

Mereu putem adăuga încă un Post Scriptum. Fiecare Post Scriptum adițional este scris un încă un S.

P.S.S. Tatei să aduci te rog un card mai mare. Mereu se chinuie și spune că nu-i ajung bani pe cardul lui. Cred că e prea mic și nu mai are loc.

Frumos într-o scrisoare e faptul că ne putem folosi imaginația la maxim. Chiar dacă urmăm o formă fixă, aceasta poate fi formulată și organizată într-un mesaj original, cu dramatism sau umor, precum scrisoarea lui Dragoș.

Important într-o scrisoare e ceea ce putem oferi. Cum am menționat la început, scrisoarea a devenit un simbol al nostalgiei sau romantismului. Scrisoarea are valoare. Ea s-a rupt din rutină. Imaginează-ți că mergi la cutia poștală și printre facturile enervante găsești un plic. Pe plic e scris numele tău. Și nu vine de la oficiul militar sau primărie. E de la un prieten, de la o rudă. Cum crezi? Ar crește dispoziția ta? 

Bucură-ți prietenii. Îzbutește și scrie o scrisoare. Nu te opri din simplul motiv că nu știi cum. Pe site-ul oficiului poștal poți găsi informații privitoare la ce trebuie să scrii pe plic, ca scrisoarea ta să ajungă la destinatar. Iar pentru mai multe detalii poți merge direct la oficiu, unde vei primi ajutorul cuvenit. Dăruiește dragoste și grijă. Trimite o scrisoare. E atât de simplu.

Autor: Cătălin Bărbău

 

Cum depășești frica vorbitului în public? Cum îți ajuți copilul să depășească frica vorbitului în public?