În primul rând m-a atras titlul cărții, ”De la Grădinar la Business Coach”. Sună interesant, mi-am spus eu,  mai ales că sunt atrasă de tot ce ține de domeniul coaching. Deși îl cunosc de ceva timp pe autorul cărții, nu pot să zic că m-au atras prea mult metodele și modelele lui de lucru. Probabil,  nu eram încă suficient de pregătită ca să îl aud și să-i accept modul de a lucra cu oamenii.

     Mi-a plăcut foarte mult că autorul a început această carte printr-o mică descriere proprie. Prin ea a evidențiat importante etape din viața lui. Acest detaliu a creat o conexiune profundă cu cititorul. 

     În momentul când am citit pe coperta cărții – 9 Principii Practice pentru o creștere Accelerată în carieră, din start mi-am zis: – Alina, aici este nevoie de pix și agendă lângă tine! Zis și făcut.

     Primul lucru notat în agendă a fost citatul lui George Bernard Shaw:

Oamenii care răzbat în această lume sunt cei care se ridică și caută circumstanțele pe care și le doresc, iar dacă nu le găsesc, le creează.

     Recunosc, citind această carte, multe lucruri îmi erau cunoscute. Însă în timp ce le citeam, îmi erau ca noi. Poate modul de redare a mesajului – simplist și direct, m-a făcut să percep altfel aceste mesajele. Sau poate am ajuns la acel moment în care accept mai ușor și am văzut ideile din altă perspectivă. 

Principiul succesului

Ce reprezintă pentru mine succesul? Cu mult timp în urmă credeam că succesul este atunci când ai mulți bani. Când oamenii te cunosc și te apreciază pentru ceea ce ești și ceea ce faci. Când ai o afacere de succes și o familie exemplu. Nu este greșit acest mod de gândire, dar lipsește ceva în această ecuație. Și anume, abilitatea de a te bucura cu adevărat de întreaga călătorie care îți este dată să o parcurgi până ajungi la destinație. De multe ori uităm să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții, concentrându-ne doar pe destinație, vrând doar să agonisim averi și lucruri materiale, care ne oferă plăceri și laude pe moment. Dar după? Ce facem după? Cu ce rămânem când trec toate aceste momente de glorie? Ne simțim goi și pustii pe interior, neînțelegând ce anume se întâmplă cu noi și ce ne lipsește, când după atâta efort, în sfârșit am obținut tot ce ne-am dorit. Așadar, haideți să ne bucurăm de călătorie, pentru a trăi cu adevărat succesul obținut.

Principiul pasiunii

     Cât e de frumos să poți face ceea ce iubești. Dar de unde sau când știi că ești pasionat de un lucru cu adevărat? Răspunsul la această întrebare este simplu: Pur și simplu știi. Simți în tot corpul o energie de nedescris, un entuziasm nebun de a face lucruri noi. Apar idei, gânduri și tot felul de oameni care să te ajute să crești și să devii din ce în ce mai bun. Dacă dorești să realizezi lucruri mărețe, lasă orgoliul și fă lucruri pe care ți le-ai propus, chiar dacă nu știi cum va fi, chiar dacă nu știi ce se va primi sau ce vor spune alții despre tine. Fă ceea ce iubești să faci. Caută pasiunea ta și urmeaz-o!

Principiul încrederii

     Acest principiu mi-a amintit de un lucru foarte important! Oamenii din jurul meu încep să aibă încredere în mine doar în momentul în care încep să am eu încredere în mine. De fapt, încrederea de sine este determinată de imaginea de sine. Felul în care te vezi în diferite ipostaze din viața ta, influențează încrederea de sine și în mod radical rezultatele tale. Aici joacă un rol foarte important modul tău de gândire asupra încrederii care ți-o construiești pe parcursul vieții, mă refer la ARTA DE A-ȚI ADRESA ÎNTREBĂRILE POTRIVITE. Întrebările care ți le adresezi  zilnic, modul cum o faci și felul cum le abordezi poate să îți schimbe radical viața.

Principiul dedicării

     Munca este un medicament pentru suflet și corp, însă munca făcută cu dedicare este un viciu sănătos care te duce la succes. Părerea mea este că întotdeauna trebuie să te dedici complet. Orice faci, să îl faci din toată inima, deși recunosc că nu întotdeauna ne reușește acest lucru. Apar diferite situații, stări, oameni care pot fi un impediment în realizarea anumitor lucruri importante din viața ta. De aceea, este foarte important să-ți păstrezi capacitatea de a da maxim din ceea ce ești, deoarece, dacă nu o faci tu, cineva, undeva, se va dedica și te va învinge când te va întâlni.

Principiul creșterii

Dureros, dar adevărat! „Salariul pe care-l câștigi în acest moment este cel pe care-l meriți.” Și aș putea să mă opresc aici, dar nu, nu vreau să rămân cu acest gust amar pe care îl simt când mă gândesc la acest lucru. Recunosc, creșterea doare, dar dacă nu-ți asumi dezvoltarea ca fiind responsabilitatea ta, atunci aceasta nu se va întâmpla niciodată, spunea John Maxwell. Fii tu mai bun și atunci salariul tău va crește. Creșterea ta începe cu adevărat în momentul când nu mai cauți vinovați, nu mai inventezi diverse scuze și încetezi să mai folosești negații, precum: nu pot, nu sunt în stare, nu reușesc, etc.

Principiul mediului

     Noi suntem un lift pentru cei din jur, ori îi ducem în sus, ori îi ducem în jos. Nemaipomenit citat, sunt mai mult de 100% de acord cu el. Noi alegem mediul și persoanele cu care să ne petrecem timpul. Fiecare decizie pe care o luăm, fie bună, fie rea, este luată pe baza principiilor și valorilor personale. Dacă simți că ceva nu merge bine în viața ta, dacă simți că tot ce faci nu te crește, ci din contra, te descrește, atunci fă un prim pas: SCHIMBĂ MEDIUL și atunci toate lucrurile vor lua o altă direcție în viața ta.

 

Principiul sacrificiului

”Lucrul cel mai important este să fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce ești pentru ceea ce ai putea deveni.” Charles Dickens

     Aș fi dispusă să renunț la ce sunt și ce am, pentru ce aș putea să am în viitor? Cred că mi-am pus această întrebare de mai multe ori și răspunsul n-a întârziat să apară. DEPINDE! Poate nu e un răspuns sigur, categoric, demn de un lider, dar e unul sincer. Cred că cel mai mare sacrificiu care am fost nevoită să-l fac până la acest moment a fost să plec dintr-o căsnicie care a durat aproape 14 ani, lăsând în urmă tot bagajul de amintiri și lucruri acumulate de până acum, pentru a o lua totul de la zero. E riscant, dar cine nu riscă, nu câștigă. 

Principiul norocului

     Seneca spunea: ”Norocul este acolo unde pregătirea se întâlnește cu oportunitatea”, foarte corect și adevărat. Fiecăruia ne sunt date nenumărate oportunități în fiecare zi. Totuși, nu toți observăm aceste oportunități, pentru că nu suntem încă pregătiți. Cu cât creștem mai mult, cu atât cresc mai mult și oportunitățile. Sunt de părere că norocul ți-l faci de unul singur.

Principiul echilibrului

     Cum am menționat și un pic mai sus, echilibru este atunci când mintea/corpul și sufletul sunt într-o concordanță maximă. Poți să spui că ai succes atunci când ceea ce crezi, ceea ce spui și ceea ce faci sunt într-un acord total. Ironia sorții este atunci, când muncești toată viața ca să trăiești mai bine, dar uiți să și trăiești !!! 

 

Concluzie: 

Concluzia, o voi formula folosind cuvinte din carte: Trăiește în așa fel încât să fii mândru de ceea ce ai făcut și muncește atât de mult și atât de bine, încât, într-o zi, semnătura ta să fie numită autograf. 

Acționează și rezultatele tale te vor surprinde! (Lorand Soares Szasz)

Autor: Alina Baican