Salut, mă numesc Aurica și sunt absolventă a cursului de oratorie Professional Speaker. Am decis să vă vorbesc astăzi despre PUTEREA INTROVERȚILOR. Am ales acest subiect, pentru că mă consider o introvertă și presupun că cel puțin 2-3 persoane care citesc acest articol sunt și ele introvertite. Iar dacă citești acest articol și realizezi că nu e despre tine, sunt sigură că ai un copil, ești căsătorit/căsătorită cu, știi un prieten sau coleg de muncă introvert.
Tu îi invidiezi pe extroverți?
Eu, întotdeauna, m-am uitat cu multă admirație la persoanele extrovertite, probabil deoarece mie mi-a fost mai dificil să fiu ca ele. Mă întristam când realizam că nu pot vorbi așa deschis precum o fac ei. Dar, cu timpul mi-am dat seama că nu trebuie să fiu tristă că nu sunt și eu ca extroverții, deoarece extroverții au ce învăța de la introverți. Dacă invidiezi încă persoanele extroverte, articolul meu îți va arăta care este puterea introverților. Ce au reușit unii introverți și cum poate fi valorifcată această latură? Acestea sunt întrebări la care dăm răspuns astăzi.
Cum se simt introverții în societatea de astăzi?
Societatea de astăzi tinde să promoveze și să încurajeze mai mult extroverții, forțând introverții să se adapteze prin simulare și în ciuda naturii lor. Acest fapt le creează celor din urmă o stare de disconfort și un sentiment de lipsă de apartenență.
În lumea managementului, putem observa că extroverții, gălăgioși, încrezători și impunători, sunt mai des selectați în poziții de conducere, chiar dacă nu sunt întotdeauna cei mai creativi sau mai eficienți lideri. În același timp, introverții simt deseori nevoia de a-și ascunde natura introvertită, având impresia că este un neajuns ce necesită corectare. Dar vezi minune! Introverții, dimpotrivă, pot fi adevărăți deschizători de drumuri, mai precauți și mai inovativi decât extroverții.
Introvertirea nu e un neajuns, e un tip de personalitate.
Tipul de personalitate nu poate fi ales, însă poate fi conștientizat, asumat și valorificat astfel încât fiecare să poată evolua conform abilităților înnăscute. Totodată, este necesar să înțelegem că atât introverții, cât și extroverții se vor afla în situații sau în împrejurări care le vor cere să se manifeste diferit față de tipul lor de personalitate.
Marele psiholog Carl Jung a publicat o carte revoluționară: „TIPURILE PSIHOLOGICE”, prin care stabilea că termenii „introvertit” și „extrovertit” sunt ELEMENTE DE BAZĂ ale PERSONALITĂȚII. Tipul de personalitate, extrovertită sau introvertită, ne influențează viața, cariera și chiar societatea în ansamblu.
Trăsături
Haide-ți să analizăm câteva trăsături care fac diferența dintre introverți și extroverți.
Introverții:
a) Sunt atrași către lumea interioară a gândurilor și trăirilor;
b) Își încarcă bateriile în singurătate, de aceea introverții și-ar petrece mai degrabă vacanța citind pe plajă decât distrându-se pe un vas de croazieră
c) Lucrează mai lent și mai chibzuit. Le place să se concentreze pe fiecare sarcină în parte și au o putere extraordinară de concentrare
Extroverții:
a) Sunt atrași de existența exterioară legată de oameni și activități.
b) Simt nevoia să-și încarce bateriile atunci când nu socializează suficient. Le face plăcere să întâlnească oameni noi, să schieze pe pante alunecoase și să dea muzica la volumul maxim.
c) Tind “să se repadă” asupra sarcinilor. Ei iau decizii rapide, pripite și se simt confortabil să facă mai multe lucruri deodată și să-și asume riscuri.
Comportament
Extroverții sunt cei care:
- Vor însufleți petrecerile și vor râde în hohote la glume;
- Gândesc cu voce tare și își exprimă părerile;
- Preferă să vorbească și să asculte mai puțin;
- Nu au probleme cu situațiile conflictuale, nu le place singurătatea
Introverții, în schimb, pot avea abilități sociale puternice și există șansa să le placă petrecerile și întâlnirile de afaceri, dar după o vreme își doresc să fie acasă, în pijamale:
- Preferă să-și dedice energia câtorva prieteni apropiați, familiei;
- Ascultă mai mult, decât vorbesc;
- Gândesc înainte de a vorbi;
- Simt că se exprimă mai bine în scris;
- Evită conflictele.
Ți se pare corect să trăim într-un IDEAL de EXTROVERTIRE?
Introvertirea – alături de caracteristici foarte apropiate, precum sensibilitatea, seriozitatea și timiditatea – este acum o trăsătură de personalitate de mâna a 2-a, aflată undeva între dezamăgire și patologie. Întroverții care trăiesc conform Idealului de Extravertire sunt asemenea femeilor într-o lume a bărbaților.
Extrovertirea este un stil de personalitate deosebit de atrăgător, dar am transformat-o într-un standard opresiv la care cei mai mulți dintre noi simțim că trebuie să ne conformăm.
Persoanele vorbărețe sunt considerate mai istețe, mai plăcute la înfățișare, mai interesante și mai dorite ca prieteni, chiar dacă nu există niciun fel de corelație între darul de a vorbi și ideile bune.
Vreau să vă spun că facem o mare greșeală îmbrățișând fără discernământ IDEALUL de EXTROVERTIRE.
Unele dintre cele mai mari idei, opere de artă și invenții – de la teoria evoluționistă până la tablourile cu floarea soarelui ale lui Van Gogh și la computerele personale – le datorăm unor persoane tăcute și cerebrale, care au știut să își descopere anumite calități.
Fără introverți lumea ar fi lipsită de:
Teoria gravitației (Issac Newton)
Nocturnele lui Chopin
În căutarea timpului pierdut (Orwell)
Harry Potter
Apple
Aceștia au reușit în ceea ce au întreprins, nu în ciuda, ci datorită introvertirii lor.
Personalități.
Cunoști persoana din poză?
Îți spun eu. E inconfundabila Lady Gaga.
Cum crezi, ea e introvertă sau extrovertă?
Îți spun eu – e o introvertă. Mie nu mi-a venit a crede la început. Îmi ziceam că dacă Lady Gaga este o introvertă apoi eu sunt prințesa de Sheba. Cum o femeie care dă astfel de spectacole pe scenă în fața a mii de fani nebuni să fie o introvertită???
Pare amuzant, dar acele ciudățenii cu care ea se împodobește sunt de fapt „natura ei introvertită”. Ea a declarat: „Pălăria este o barieră frumoasă. Cu cât mai mare cu atât mai bine. Întotdeauna îmi place când am o pălărie suficient de mare pentru a ține oamenii departe la petreceri pretențioase. Este ca o protecție.”
Oamenii o consideră cu adevărat încrezătoare, dar de fapt este destul de timidă și nesigură. La evenimentele mari cu celebrități nu vrea să vorbească cu nimeni din cei pe care nu îi cunoaște, deoarece se simte incomod.
Pe acest domn îl cunoști?
Îi spune Warren Buffett – cel mai de succes investitor al lumii și cel mai bogat om de pe globul pământesc în anul 2009. Și da, e un introvert.
Încă din școală și apoi la colegiu, el era speriat de vorbitul în public. Evita orele, cursurile care țineau de vorbitul în public, i se făcea rău numai la gândul că trebuie să facă asta. A înțeles că trebuie să facă ceva cu frica asta și a început să meargă la cursurile lui Dale Carnegie, i-a dat un cec de 100 dolari și a venit acasă unde a realizt că nu poate să o facă și a anulat cecul. Apoi a văzut un alt anunț cu alte cursuri similare, s-a dus și acolo, dar își luase deja cash, ca să nu mai poată anula cecuri. A luat acel curs și când l-a terminat, s-a oferit voluntar de a preda la colegiu, știind că asta presupune să ieși în față și să vorbești.
Este important să ieși și să faci asta cât ești tânăr, forțează-te, dacă aștepți până la 50 ani, poate fi prea târziu.
Un introvert poate învăța să vorbească liber și să rămână introvert în același timp.
Cel mai simplu ar fi să faci asta împreună cu alte persoane care au aceeași situație sau problemă ca și tine, fiindcă tu simți că nu ești singur, nu te simți stingherit. Anume asta ei făceau la cursurile lui Dale Carnegie, ieșeau în fața la alți 30 de oameni care cu greu își puteau spune propriul nume, dar după o vreme ei își dădeau seama că, de fapt, ei pot pronunța propriul nume în fața unui grup, ei puteau să se urce pe mese, să facă alte lucruri prostești, doar ca să poată să iasă din zona lor de confort. Asta am făcut și eu la Professional Speaker. Am ieșit din zona de confort și m-am adaptat. Nu zic sub nicio formă ca m-am extrovertit, sau că s-a extrovertit Warren Buffet. Am rămas aceeași introverți, dar am învățat ce e aia arta oratorică. Iar atunci când voi avea nevoie să vorbesc în fața unui public, voi ști deja cum să o fac.
Iubesc să fiu introvertă!!!
Acum iubesc să fiu introvertă pentru că am realizat:
Secretul vieții este să te poziționezi în lumina corectă.
Pentru unii este lumina reflectoarelor de pe Broadway, pentru alții, lumina unei lămpi de masă. Important rămâne să folosești puterile tale naturale pentru a face ceea ce iubești și ce contează pentru tine.
Noi, cei care suntem introverți, trebuie să învățăm să obținem beneficii din a fi introvertiți: să gândim la o problemă complicată, să citim cât putem, să analizăm mult în direcția ideii, problemei care ne preocupă. Ulterior, pentru a o pune în aplicare, implicăm și niște extroverți, sau, ne dezvoltăm abilitățile de exprimare așa cum a făcut-o Warren Buffett, așa cum am făcut-o și eu. Mulțumesc cursului Professional Speaker!
P.S.
Știm din mituri și basme că există multe feluri diferite de puteri în această lume. Trucul nu este să strângi toate tipurile diferite de putere disponibilă, ci să folosești bine tipul care ți s-a acordat. Introvertiților li se oferă chei pentru grădini pline de bogății. A deține o astfel de cheie înseamnă a te prăbuși ca Alice pe gaura de iepure. Ea nu a ales să meargă în Țara Minunilor, dar a făcut din asta o aventură proaspătă și fantastică în favoarea ei. Apropo, Lewis Carroll era și el un introvert. Iar fără el, nu ar fi existat nicio Țară a minunilor.
Autor: Aurelia Țurcan
Curs de Public Speaking pentru adulți Curs de Public Speaking pentru copii