Ai de făcut o prezentare, un discurs. Ești la școală, sau la nuntă, la un summit oficial sau la o ședință în oficiu, unde știi că vei primi cuvântul să-ți relatezi succesele din ultima lună. Termină primul vorbitor, începe și termină al doilea, iar tu realizezi că tot mai aproape îți vine rândul. Picioarele tremură. Te dă în călduri. Transpiră palmele. Repeți în cap discursul tău și realizezi că începi să-l uiți. Cauți repede prin notițe, te stresezi și iată că te cheamă la cuvântare, profesorul, șeful, prezentatorul. Cunoscută situație?
Problema e “încordarea” dinaintea prezentării. Vezi? Odată ce știm problema, putem găsi soluția. Dacă suntem încordați înainte de prezentare, trebuie să găsim metode de relaxare. Cică una dintre cele mai bune metode de relaxare este sexul. Nu știu pe cât de accesibilă va fi această metodă chiar înainte de prezentare, de aceea îți ofer aici 6 trucuri alternative și accesibile, care să te relaxeze înainte de o prezentare.
1. Practică, practică, și iar practică.
Îmi dau seama, față de metoda menționată în introducere, aceasta pare cam plictisitoare, însă crede-mă, e eficientă. Cu cât mai mult practicăm, cu atât mai puține gânduri despre eșec apar în mintea noastră. Scrie discursul, repetă-l, și devin-o sigur că îl cunoști și știi despre ce vorbești. E important să realizezi despre ce este discursul tău, ci nu doar să-l reciți ca pe o poezie, unde există cuvinte necunoscute, pe care însă le lăsăm într-o parte, căci nu ne pasă despre ce îi, important să o știm. Un discurs, nu e o poezie.
Exersează peste tot. Unele surse spun că trebuie să repeți în picioare, pe șezute, pe culcate, într-un picior și pe toaletă (bine, ultima e opțională). Astfel, cică la nivel de subconștient devii pregătit pentru orice scenariu. Nu știu pe cât e de adevărat, dar, din propria mea experiență, pot spune că exersez să cânt la chitară chiar și în toaletă. Și ți-aș spune că nu prea diferă un cântec bine interpretat de un discurs bine pregătit. Treci de limite și exersează unde poți și cum poți – experimentele sunt binevenite. ( Temele la istorie din școală, le repetam stând în cadă. Bine că nu am scăpat niciodată cartea în apă.)
2. Transformă nervozitatea în entuziasm.
Poate suna ciudat, dar deseori voi bea o băutură energizantă și voi arunca muzică rock în căști, înainte de a livra un discurs. De ce? Mă excită și mă ajută să transform nervozitatea în entuziasm. Studiile au arătat că un discurs entuziast poate învinge unul elocvent și, din moment ce nu sunt tocmai Winston Churchill al prezentatorilor, mă asigur că sunt cât mai entuziasmat și energic înainte de a urca pe scenă. Desigur, oamenii răspund diferit la supraîncărcarea cu cofeină, așa că trebuie să-ți cunoști propriul corp și să alegi tu cum să-ți dobândești entuziasmul înainte de prezentare. Poți privi videouri motivaționale. Poți mânca dulciuri.
P.S. NU recomand alcoolul în acest exercițiu. Poate să ajute, nu neg, dar aduce la pachet consecințe care pot face și mai prost discursul tău.
3. Întâlnește și salută.
Vorbește cu oamenii din sală, înainte să-ți prezinți discursul. E mult mai ușor să vorbești unor oameni pe care deja îi cunoști, decât unui public absolut necunoscut. Mai mult de atât, când vorbești cu alte persoane care vor susține și ei discursuri, realizezi că au și emoții și tremură la fel cum o faci tu. Astfel, participanții încep să se încurajeze între ei. E minunat acest exercițiu. Iar ca să ajungi la el, e destul măcar să saluți și să interacționezi cât de puțin cu cei din sală și din spatele cortinei. Pe lângă toate, chiar dobândești curaj, după ce îți iai inima-n dinți și vorbești unor oameni noi. Apoi expiri ușurat și ești pregăti de a vorbi publicului.
4. Respiră adânc și fă niște exerciții relaxante.
Ca la educația fizică. Repetă după mine. Ridică-te în picioare. Închide ochii. Acum rotește capul la dreapta. La prima rotire inspiră, la a doua expiră. Hai. Unul, dooooi, treeeei, patru. Bravo! O faci de câteva ori în partea dreaptă, apoi în stânga. Mâinile între timp le poți ține pe talie sau le poți strânge împreună, în fața pieptului și să le rotești. Astfel, vei încălzi și brațele înainte de mișcările de gesticulare pe care recomand să le folosești în discurs.
5. Zâmbește.
Zâmbetul crește endorfinele, înlocuind anxietatea cu calm și făcându-te să te simți bine în timpul prezentării tale. De asemena, zâmbetul arată încredere și entuzsm publicului. Îmi dau seama, când ești stresat, cam nu îți vine zâmbetul pe buze. Ia telefonul, privește ceva amuzant, ceva ce îți pare ție amuzant. Un stand up, un video cu oameni care cad jos, astea ar fi exemplele mele.
Când nu ai acces la asemena surse, există o soluție în care nu am crezut până nu am încercat. Ca să zâmbești, e de ajuns să te impui. Ești stresat, nu vrei să zâmbești, dar tu o faci. Rulezi buzele în sus și arăți dinții. Zâmbești forțat. Apoi, vezi minune, începi să zâmbești de-adevăratelea. Când am încercat eu acest exercițiu, am nimerit în isterie. Râdeam ca prostul de stupiditatea efectului. Râdeam de faptul că mi-a reușit să zâmbesc forțându-mă. A fost o experiență pe cinste. De mă întreba cineva “De ce zâmbești?” , n-am idee cum era să-i răspund, mai degrabă râdeam și mai tare. Mă înviorează des acest exercițiu, de aceea ți-l recomand și ție pentru o relaxare.
6. Bea apă.
Gura uscată este un rezultat comun al anxietății. De aceea, hidratează-te înainte de prezentare. Dar ai grijă la limite. Dacă vei bea un litru de apă, riști să vrei să mergi la baie. Vei face în așa mod publicul să râdă, dar nu cred că te vei simți tu bine. Mai bine să mergi la baie înainte de prezentare, așa, pentru orice eventualitate. Și dacă ai reținut bine sfaturile de mai sus, odată ce ajungi în baie, poți iar repeta discursul. Vezi cât de bine se suprapun sfaturile acestea de relaxare?
Sper că te-a relaxat acest articol la fel de mult pe cât îți va fi și de ajutor. Pune în funcțiune care procedee le dorești și află care lucrează mai bine pentru personalitatea ta. Iar dacă ai nevoie de mai multă încredere, vino la cursul nostru de Public Speaking. Iar dacă problemele de încredere și frica vorbitului în public sunt trăite de către copilul tău, vezi că avem un curs de Public Speaking și pentru copii.
O zi frumoasă să ai.
Public Speaking pentru adulți Public Speaking pentru copii
Autor: Cătălin Bărbău