Dă umor unui discurs pentru că glumele pot deveni un detaliu vital.
Imaginează-ți că un orator prezintă un discurs monoton. Care se bazează pe aceeași intonație și nu escalează prea mult de la o temă la alta. Cine vine atunci? Exact! Plictiseala. Plictiseala e unul dintre inamicii principali ai unui orator. El trebuie să folosească toate trucurile posibile pentru a o învinge. Iar unul dintre cele mai efective trucuri e anume gluma.
Gluma e un truc ideal împotriva plictiselii.
Când un orator glumește, publicul este predispus mai mult să îl asculte. Vorbitorul captează ascultătorii pe plan emotiv. Gluma e un fenomen aproape paradoxal. Când faci o glumă, relaxezi publicul, îi dai hrană alternativă. Diferită de seriozitatea discursului. Și totuși, această relaxare creează interes. După zâmbetul pe care oratorul îl creează cu o glumă, publicul devine mai interesat, ceea ce înseamnă că ascultă mai cu seriozitate. Straniu nu? Să devii mai serios după ce asculți o glumă. Și totuși are sens și logică. Ambele sunt demonstrate în practica oratorilor profesioniști de la Professional Speaker.
Gluma captează atenția publicului.
Unii participanți la trainingurile noastre de oratorie, când ajung la tema discursului umoristic, spun următoarele: “nuu, asta nu e pentru mine. Eu nu am simțul umorului.” Reține: umorul se învață. Scoate din cap asemenea idei. Totul se învață. Trebuie doar să ai o structură, un plan, pe care ți-l putem oferi noi în tot ce ține de arta oratorică.
Umorul se învață.
4 pași cheie cum să faci o glumă în discursul tău.
1. Trage arcul.
Mai întîi trage arcul. Aruncă momeala. Iai și faci introducerea în glumă. Această introducere reprezintă o informație pe care o împărtășești publicului. Nimic prea deosebit. Cheia însă e să începi un alineat nou. Când tragi arcul, când începi gluma, informația cu care hrănești publicul trebuie să fie diferită de ce vorbeai anterior. Ca cei din sală să reușească să se reprogrameze un pic, să se trezească. Scurt vorbind, schimbă un pic tema.
2. Prima pauză.
După ce ai introdus publicul către gluma care urmează, faci o pauză. Ea e necesară pentru cei care te ascultă. Când vei face pauza, publicul va reveni pe câteva secunde la ultima informație pe care le-ai transmis-o. O vor analiza, și vor aștepta continuarea poveștii.
3. Gluma.
În timp ce publicul așteaptă să continui să vorbești fără a mirosi o careva glumă ce se apropie, tu vii și îi uimești. Arunci cuvântul, sau fraza cheie care trebuie să miște sala. Vii cu o întorsătură a discursului tău, la care publicul nu se așteaptă.
4. A doua pauză
Această pauză e necesară pentru ascultători. Se face ca ei să priceapă gluma și să aibă timp să râdă.
Uite aici un exemplu conform pașilor descriși:
Tragerea arcului/Introducere
Auzisem că au adus animale noi la grădina zoologică. Din curioazitate, am decis să merg și eu acolo șă le văd. Am văzut multe animale: urși, lupi, tigri, lei. Am văzut bursuci, sconcși și..
Pauză.
..oameni. (gluma/fraza cheie)
Pauza numărul doi.
Reține: pauzele sunt foarte importante în rostirea unei glume. După ce vei practica să introduci glume în discursul tău, vei ști sigur cât de lungă sau cât de scurtă trebuie să fie pauza pe care o faci.
*Ține aici un sfat cu steluță. Dacă publicul Nu reacționează la gluma ta, continuă discursul. Mergi mai departe fără să scoți la iveală emoții de jenă, sau disconfort. În nici într-un caz nu încerca să explici gluma pe care ai făcut-o. Acest lucru va face să arăți ridicol în fața publicului.
Concurs!!!
Odată ce ai prins primele sfaturi la cum să faci glume propun un joc.
>Trimite la adresa de email [email protected] gluma care ai putea tu să o introduci într-un discurs de-al tău. Notează care este introducerea în gluma care sunt pauzele și care e fraza cheie, exact ca în exemplul pe care ți l-am oferit. Cele mai bune glume vor fi premiate. Așteptăm cu drag mesajul tău, căci vrem să zâmbim împreună.
*Concursul rămâne mereu activ. Premiile se vor acorda săptămânal.