”O bucurie împărtășită este o bucurie dublă, o durere împărtășită este o jumătate de durere.” Jacques Deval
Te-ai întrebat vreodată ce este emoția?
Poți să definești emoția ca fiind o reacție simultană a sufletului și a corpului. Ea te face să tremuri, să te îmbujorezi, să te agiți, să ți se umezească palmele sau ochii. Simți cum pământul fuge de sub picioare sau un fluture zboară în stomacul tău.
Emoții: bucuria, furia, plăcerea, gelozia, tristețea, dezamăgirea, mândria, dezgustul, nerăbdarea, teama, rușinea, uimirea, neliniștea, plictiseala, entuziasmul.
Acestea sunt emoțiile care fac parte din viața noastră, a tuturor, pentru că noi toți suntem emoție.
Emoții fundamentale – tristețe și bucurie
Emoțiile ne determină calitatea vieții. Ele se manifestă în orice relații din viața noastră. Acestea au o importanță majoră în supraviețuire. Prin ele putem interpreta lumea, ne putem orienta, putem afla ce este periculos, amenințător pentru viața noastră și ce este benefic. Ele fac viața mai interesantă, mai provocatoare, mai plină de sens.
Emoțiile sunt un ingredient foarte important al vieții. Acestea, sună atât de cunoscut, dar atât de profund și complicat. Sunt ceva firesc, sunt naturale, cu ele te naști și trăiești toată viața. Cu toții simțim emoții și fiecare le simte în felul său unic.
Faptul că le simți sau exprimi diferit de alții, nu înseamnă că acestea nu sunt reale sau mai puțin importante. Orice emoție și stare este importantă.
De multe ori îți pare că emoțiile puternice preiau control asupra ta, dar în realitate tu ești cel care le controlează manifestarea lor asupra stării tale interne și externe.
Se știe că emoțiile sunt negative cum ar fi: tristețe, furie, vinovăție și pozitive ca: bucurie, fericire și admirație. În acest articol aș vrea să abordăm 2 emoții opuse și total diferite – bucuria și tristețea.
Emoțiile negative – tristețea
Emoțiile negative, cum ar fi tristețea, sunt greu de gestionat și de acceptat. Această emoție te poate acapara și să te facă să simți că pierzi controlul asupra ceea ce vorbești sau faci.
Tristețea te poate face să vrei să fii singur, ceea ce nu este corect. Când ești trist acceptă această emoție. Doar atunci când îți recunoști și accepți emoțiile negative, intensitatea lor se reduce.
Împărtășește tristețea cu cineva apropiat sau cineva în care ai încredere, pentru că izolarea nu este o soluție!
Emoții pozitive – bucuria
Să vorbim și despre emoții pozitive. Dacă se ne închipuim că suntem o mașină, atunci emoțiile pozitive sunt combustibilul, care ne alimentează ca să mergem înainte. Ca și tristețea, bucuria la fel trebuie exprimată și împărtășită, doar că scopul este diferit.
O bucurie împărtășită, este de 2 ori mai mare, de 2 ori mai mult ”combustibil”. Deci, de 2 ori mai multă motivație, putere și încredere de a merge înainte și a cuceri lumea. Este important să înțelegi emoțiile care le simți, să înveți să trăiești corect cu ele, fie bune sau rele.
Fii sincer față de tine, față de ceea ce simți și emoțiile tale, pentru că sinceritatea este dovadă de curaj!
Mihaela Diaconov
Manager Marketing