Mintea ta este un spațiu sacru în care poate intra numai ceea ce permiți și accepți!
Acum, mai mult ca oricând, ai nevoie să îți îngrijești mintea.
La fel cum folosești exercițiile fizice și o alimentație bună pentru a îngriji corpul, mintea ta are nevoie de îngrijire constantă. De asemenea, cum iei măsuri de prudență și îți schimbi obiceiurile de viață pentru a îmbunătăți sănătatea fizică și pentru a evita o îmbolnăvire, poți fi prevăzător cu sănătatea minții tale.
Înainte de a citi mai departe, te provoc să îți răspunzi la această întrebare simplă:
Tu cum ai grijă de mintea ta?
De mintea ta depind atât de multe lucruri din viața ta. Ea este o resursă atât de valoroasă pentru starea ta de bine. Cu ajutorul ei experimentezi fiecare moment al vieții tale. Te bazezi pe minte pentru a fi fericit, mulțumit, stabil din punct de vedere emoțional. Îți folosești mintea pentru a-ți face jobul, pentru a construi relații, pentru a fi creativ, spontan, productiv, eficient …
Sunt momente în rutina ta zilnică, când pur și simplu nu mai ai putere să faci nimic. Devii brusc prea obosit. Uiți unde pui anumite lucruri și îți pierzi concentrarea, fie că ești la birou sau acasă. Te-ai întrebat care este motivul acestei stări de oboseală și dezechilibru?
În viață trebuie să ai grijă de trei aspecte importante: minte, trup și suflet. Dacă neglijezi unul din ele, celelalte două nu vor funcționa în regim normal.
9 pași cum să ai grijă de mintea ta
1️⃣ Învață ceva nou, util, pe lângă școală și programul zilnic. Ai putea descoperi noi abilităţi sau hobby-uri. Implică-te în activităţile extraşcolare: trupa de teatru, echipele de dans și sport, revista școlii, clubul de robotică și tot felul de activități ce te-ar putea dezvolta pe orice plan.
2️⃣ Citește o carte!
3️⃣ Închide telefonul din când în când. Deconectează și imediat după primele ore vei observa cum mintea începe să iasă din peștera ei. Îți vei descoperi gânduri și realități la care nici nu te așteptai.
4️⃣ Nu amâna activitățile neplăcute, fă acum și treci mai departe!
5️⃣ Atenția acordată emoțiilor tale. Fiecare dintre tipurile de grija de sine, nu merg unul fară altul. La ce bun niște zile din care nu lipsesc spuma și sărurile de baie, dacă empatia și compasiunea pentru tine și ceilalți nu sunt de găsit? Așadar, când vine vorba de emoții, trebuie să faci ca urmatoarele practici să devină a doua natură: managementul efectiv al stresului, maturitate, iertare, compasiune, generozitate.
6️⃣ Grija de sine în relațiile cu oamenii. Deseori în goana de a ajuta pe ceilalți, uiți de tine și problemele tale. Nu te grăbi cu ajutorul, analizează problema și dacă acest lucru îți încarcă mintea mai mult ,renunță!
7️⃣ Fă-ți timp pentru pauze. Pe parcursul zilei creierul tău acumulează multă informație. Uneori te pierzi în acestă multitudine de informație, stări și emoții. Pentru a nu pierde concentrarea și a avea o minte limpede, ia o pauză când nu te mai simți prezent. Ieși la o plimbare sau citește ceva relaxant.
8️⃣ Practică sportul. Este demonstrat științific că în timpul practicării sportului este eliminat excesul de cortizol – hormonul stresului. Practicarea a 10 minute de sport pe zi, te ajută să te echilibrezi atât mental cât și emoțional.
9️⃣ Începe dimineața prin meditare. Acordă 15 minute doar cu tine însuți. Fie că ești acasă sau la serviciu, găsește un moment să savurezi cafeau sau ceaiul meditând asupra lucrurilor pozitive pe care le ai făcut sau urmează. Acest lucru te va motiva să începi ziua cu multă energie și cu mintea relaxată.
Fie că vrei, sau nu, apelezi la propria minte în toate situațiile întâlnite. O parte esențială din calitatea vieții tale, este determinată de modul cum îți folosești mintea, de condițiile cum o păstrezi, și de îmbunătățirile pe care i le aduci. Felul în care gândești și lucrurile cu care îți ocupi mintea influențează foarte mult bunăstarea ta psihologică.
Pentru un trup și suflet armonios este nevoie de o minte sănătoasă. Acordă mai multă atenție minții tale și bucură-te de efectul pozitiv pe care îl vei obține.
”Mintea are aceeaşi putere ca şi mâinile, nu îndeajuns cât să cuprindă lumea, dar îndeajuns cât să o schimbe. ” – Colin Wilson