O mică situație pe care am avut-o cu feciorul meu de 4 ani, mi-a amintit despre un subiect mega important în Public Speaking – folosirea pauzelor. ”Pauză” – tati, nu te mișca, am zis ”pauză”. Ok, acum ”Play”, poți vorbi. 🙂
Salutare, mă numesc Venedict Strișca, sunt pasionat de vorbitul în public și azi am intenția de a vorbi despre pauzele în Public Speaking. Atunci când vorbim în public, suntem copleșiți de emoții. Deseori ne gândim la cât mai repede să finisăm discursul și fără să ne dăm seama, ne grăbim. Folosim ”ăăă-uri”, ”îîîî-uri” și o mulțime de alți paraziți. Pentru a elimina aceste probleme – folosește pauzele. Ele te ajută să fii încrezut în ceea ce spui. Pauzele îți dau timp să răsufli și totodată și dau mai mult sens discursului tău.
7 momente când să folosești pauzele în discursurile tale:
1. Începe cu o pauză. Dacă vrei să începi discursul în forță, i-a poziția în care vei vorbi și fă o pauză, timp în care îți analizezi audiența. Vei observa că se lasă liniște peste tot. Vei observa că atragi atenție. Totul, datorită pauzei. 3/5 secunde sunt destule pentru astfel de pauză, chiar dacă uneori și 5 secunde par o infinitate.
2. Fă o pauză când schimbi subiectul. Deseori avem discursuri care au mai multe idei. E recomandabil, ca atunci când schimbăm subiectul să folosim pauze. Dacă nu o faci, riști să pierzi o parte din audiență care nu va înțelege care e legătura dintre subiectul vechi și ceea ce vorbești acum. O pauză de 1/2 secunde rezolvă această problemă.
3. Fă o pauză atunci când vrei să dramatizezi. ”Era întuneric. Bătea vântul…[pauză]”. În Public Speaking, poți folosi imaginația fiecăruia pentru a avea un discurs de impact. Atunci când vrei să dramatizezi ceva, folosește pauze și lasă audiența să inventeze singură o parte din discursul tău.
4. Folosește pauza dacă vrei să accentuezi. Dacă aș vorbi într-o sală unde ești și tu și aș spune cu voce tare la un moment dat ”Pauzele sunt importante![pauză – 10/12 sec]” și aș folosi o pauză lungă, în acel moment tu te vei concentra foarte mult pe ultima frază. Ea va fi una pe care la sigur o vei memoriza, pentru că pauzele ajută să accentuezi anumite idei.
5. Pauza după o glumă e obligatorie. Ce folos că ai spus o glumă bună, dacă nu lași timp pentru zâmbete? Lasă audiența să se bucure!
6. Pauză pentru reflecție. Când spui o idee importantă, asupra căreia audiența trebuie să reflecte, folosește neapărat o pauză pentru reflecție. O astfel de pauză poate dura de la 3 la 7 secunde.
7. Încheie discursul cu o pauză. ”Vă mulțumesc pentru atenție” – și brusc se așează la locul său. Asemenea situații le am întâlnit de nenumărate ori în discursurile văzute de mine personal. Vădit, emoționat, satisfăcut că în sfârșit s-a finisat discursul. Brusc se auto-suspendă din rolul de vorbitor. E ca și cum s-ar pedepsi singur fără motiv. La sfârșitul discursului, când lucrul tău este deja finisat, fă o pauză. Lasă audiența să te mulțumească pentru discurs. În dependență de situație, această pauză poate dura mai mult, dar nici într-un caz să nu fie mai puțin de 3 secunde. E momentul tău de glorie. Sărbătorește-l!
Pauzele sunt cele care fac diferența, au un rol primordial în discursurile de succes. Dacă urmărești atent discursurile care au schimbat lumea, la sigur o să observi nenumărate pauze folosite de cei mai mari lideri ai planetei noastre. La prima vedere poate fi dificil. Adică pare dificil să ții cont de toate aceste momente într-un discurs, mai ales că trebuie să te concentrezi și pe conținut. Dar la fel e ca atunci când te înveți să conduci o mașină – inițial te gândești care pedală și ce funcție are, în care oglindă să privești, să fii atent la drum, și încă și un panou cu zeci de indicatori mai ai în față. Parcă e dificil, dar la un moment dat totul vine de la sine. Așa este și cu pauzele.
Public Speaking fără pauze e ca pâinea fără sare și după situația recentă, înțelegem că uneori sarea poate fi scumpă. 😀
Venedict Strișca
Trainer