Neîncrederea în fața publicului

Ce este neîncrederea?

Neîncrederea – lipsă de încredere; îndoială, suspiciune. 

Diferite persoane de diferite vârste expun că marea neîncrederea vine din 3 motive:

1️⃣ Nepregătirea

Atunci când ne ia prin surprindere că trebuie să pregătim un discurs, vin emoțiile și nu știi ce să zici. Este momentul de nepegătire. 

Sau, ai știut că ai de prezentat un discurs, dar totuși nu ești suficient de pregătit. Nu ești sigur pe ce vrei să spui sau ce trebuie să spui. Atunci apare acea neîncredere. 

Pregătirea este un moment extrem de important pentru a-ți da o doză de siguranță în tine și pentru a te simți cât de cât confortabil în fața unui public.

Această pregătire este strict responsabilitatea oratorului. 

Aspectele importante când pregătești un discurs le puteți vedea în articolul anterior.

Recomandarea este să scrii acel discurs. De ce? Atunci când scrii, faci ordine în gânduri, idei și apare siguranța. Este clar ce vei vorbi. Neapărat neîncrederea dispare. În același timp, scrisul pe foaie te ajută să memorezi mai ușor acel discurs. 

Cel mai important este că atunci când repeți, nu îl înveți pe de rost dar, pune un pic de suflet, de emoție în mesajul pe care vrei să îl transmiți. Dă-i importanță prin atitudinea ta atunci când vorbești în fața unui public sau chiar când îl repeți.

2️⃣ Gândurile negative

Indiferent de vârstă, gen oamenii se focusează pe gândurile negative. Sunt inundați de acestea atunci când știu că urmează să vorbească în fața unui public. Acestea de fapt, sunt niște fantezii false. Tu singur îți imaginezi, singur te minți că s-ar putea ca oamenii să te critice. S-ar putea să mă bâlbâi. Acestea sunt doar în capul tău.

Trebuie să fii atent la acest moment. Unde se duce focusul? Către gânduri negative? Către fanteziile false? 

TU singur te minți pe tine. Alege tu singur ce gânduri să ai în capul tău. Să te focusezi pe ceea ce îți place. Pe mesajul pe care vrei să îl vorbești. Pe plăcerea de a vorbi.

3️⃣ Evenimentele traumante din trecut

Acestea pot fi ca niște pietre care să te țină în frică, în anxietate înainte de intra în fața unui public. De ce? Atunci când tu ai multe evenimente negative sau chiar e suficient doar 1 dar, să fie destul de puternic așa încât să aducă o frică așa de mare. Tu nu ai lucrat acest moment și așa poate să îți aducă emoții puternice.

Deseori se întâmplă la cursuri când copii sau chiar și adulți au diferite blocaje emoționale din cauza experiențelor din trecut. Exemplu: copiii de la școală râd când spui o poezie până la părinții  care critică dur sau au așteptări mari.

Te îndemn și îți recomand să fii sincer tu cu tine. De fapt, să depistezi de ce îți este frică și să rezolvi acest moment. 

În concluzie, înainte de a ieși în fața unui public să te pregătești. Doar așa vei fi sigur pe tine. Focusul să se ducă doar pe gândurile pozitive, doar tu alegi unde să se ducă mintea și atenția ta. Să se ducă pe: plăcerea de a vorbi sau pe frica care te minte. Și nu în ultimul rând pe evenimentele din trecut. Află cauza și ajută-te tu singur! 

Neîncrederea în fața publicului

Dercaci Viorelia

Trainer Professional Speaker

                                                                    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?