O carte necitită e o carte tristă

 ”Când întâlnești un om cu o personalitate deosebită ar trebui să îl întrebi ce cărți citește.” – Ralph Waldo Emerson

Din cele mai vechi timpuri, cărțile sunt un izvor nesecat de inspirație și înțelepciune. Lectura trebuie să fie o partea din viața fiecărui om. Aceasta hrănește și deschide minți.

Acest articol vreau să îl dedic Zilei Mondiale a Cărții. În anul 1995 Consiliul general al UNESCO a decretat Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Această zi se sărbătorește în Republica Moldova din anul 2000.

Pe 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a librărilor, a bibliotecarilor şi implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi tot felul de alte manifestări menite să încurajeze şi să răspândească lectura.

Cărțile joacă un rol important în viața noastră. Se spune că: „ atunci când deschizi o carte, deschizi o nouă lume”. Cred că toți sunt de acord cu această afirmație. Cărțile au devenit inevitabile pentru omenire. Fac parte din viața de zi cu zi.

Cărțile sunt pline de cunoștințe, perspective ale unei vieți fericite, lecții de viață, dragoste și sfaturi utile. Ele au fost aici de secole și fără ele, cunoștințele de astăzi despre strămoșii noștri, cultura și civilizațiile trecute ar fi inexistente.

6 motive de ce lectura este importantă:

1️⃣ Îți expui lucrurilor noi. Prin citire, îți exprimi noilor informații, idei, modalități de a rezolva o problemă. Lectura te ajută să descoperi hobby-uri noi. Să explorezi lucruri despre care nu știai că îți plac.

2️⃣ Îmbunătățește judecata. Lectura te ajută să înțelegi mai mult lumea. Să găsești adevărul mai ușor. Să analizezi în mod rațional lucrurile, situațiile. Prin citire, afli mai multe despre societate și cum să te adaptezi ei.

3️⃣ Dezvoltă imaginația. Ești limitat de propria imaginație, iar cărțile vin în ajutor spre a rezolva această problemă. Lectura lărgește orizonturile. Ajută oamenii să înțeleagă ce e posibil și ce nu, oferind un strop de speranță spre bine.

4️⃣ Reduce stresul. Studiile arată că lectura reduce stresul. Participanții la acest studiu trebuiau să citească în tăcere, timp de câteva minute, pentru a încetini bătăile inimii și pentru a relaxa mușchii.

5️⃣ Îmbunătăţeşte memoria. Cititul dezvoltă rațiunea și îmbunătățește percepția asupra lucrurilor. Această activitate ajută la menținerea unei memorii clare și sporește gândirea.

6️⃣ Reprezintă o metodă deşteaptă de a petrece timpul liber. Cititul este distractiv! O carte de calitate crează bună dispoziţie. Dar, în acelaşi timp dezvoltă intelectul. Nimic nu poate dezvolta intelectul nostru mai mult decât o carte.

Cu toate acestea, în secolul XXI nu se citește. Tehnologia detronează cartea! 🙁

Știai că … ?

  • Ideea marcării acestei zile a fost oferită de Spania. În această zi fetele și femeile primesc flori. Iar bărbații în schimb la flori, primesc câte o carte.
  • În Republica Moldova Ziua Bibliotecarului, are ca scop încurajarea și promovarea lecturii. Și nu în ultimul rând, atragerea oamenilor spre bibliotecă și instituțiile culturale. Iar ca deviză are ”Lectura pentru toți”.

    O carte necitită e o carte tristă

    Cea mai mare carte

  • Cea mai mică carte din lume îi aparține lui Anatol Konenko. Cartea sa cuprinde o versiune a povestirii „Cameleonul”, de Anton Cehov. Aceasta este mai mică de un milimetru pătrat și include trei ilustrații colorate de mână.
  • Cea mai mare carte din lume, ale cărei pagini au o lungime de 3,2 metri şi o lăţime de 2 metri. Cântărește 250 de kilograme. Se numește „Cele mai bune dintre gândurile universale”.

    Cea mai mică carte

    Aceasta cuprinde 160 de pagini şi conţine diverse aforisme şi maxime provenind de la peste 2.000 de scriitori şi personalităţi.

  • În 1939, Ernest Vincent a scris un roman care avea peste 51.000 de cuvinte, însă niciunul nu conținea și litera „e”.
Noi, echipa Professional Speaker citim. DA, noi citim. Ba chiar și mai mult, în fiecare zi de luni, avem ședință unde, fiecare împărtășește ce a învățat din cartea pe care o citește. De aceea, te îndemn să citești, pentru a te dezvolta, a reduce stresul . . .
Îți propun ca această zi să o dedeci dezvoltării tale personale. Mergi la teatru, muzeu sau bibliotecă. Citește o carte!  

Îți recomand:

 

 

 

 

 

 

gfdfghjklș

 

O carte necitită e o carte tristă

Mihaela Diaconov

Manager Marketing

                                                  O carte necitită e o carte tristă    TikTok    Instagram