Cum să te pregătești când ai un discurs public?
Este o temă foarte important pentru un orator când iese în fața unui public. Anume, cum te pregătești tu ca și orator? Care sunt micile secrete, tehnici, detalii? Informații care este necesar să le cunoști ca să știi mai bine, ce și când, cum să te pregătești mai bine? Pe scrut, discursul tău să fie mai bun
1️⃣ Datelii. Trebuie să cunoști detaliile tehnice. Care este tema discursului? Despre ce vei vorbi în acel discurs?
2️⃣ Timp. Câte minute trebuie să dureze discursul tău? 2/3/5/10/15 minute? Deoarece, în funcție de cât timp ai, tu trebuie să ai o structură în discurs. Câtă informație să pui în acel discurs?
3️⃣ Public. Ce fel de public vei avea în față? Vor fi oameni în vârstă, tineri, copii? Ce preferințe au ei? Care este interesul lor comun în acel moment când vei fi în fața publicului? Ca să poți adapta informația cât mai bine asupra publicului tău.
4️⃣ Pregătirea discursului. Cele mai mari emoții apar în fața unui public atunci, când ești nepregătit. Pentru a te asigura că tu vei avea un discurs bine structurat vorbește exact ce știi tu, atunci trebuie să structurezi clar pe foaie. Să te pregătești. Pregătirea este foarte importantă. Ea te va relaxa. Te vei simți sigur pe ceea ce vei spune. Chiar dacă, vei avea emoții că o să te vadă lumea, cel puțin din partea pregătirii vei fi liniștit.
Pregătirea unui discurs
1. Tema discursului. Trebuie să știi exact tema pe care vrei să o spui;
2. Scopul discursului. De ce ai ales acea temă să o vorbești?
3. Scrie discursul. Trebuie să scrii discursul pe foaie. Este un moment foarte important, îți face ordine în gânduri, idei. Știi exact ce ai de spus. Când să pui o întrebare, când să faci o glumă? Când faci suspansul?
4. Încălzirea. Înainte de a ieșii în fața unui public, te încălzești fizic cât și emoțional. De fapt, așa te conectezi cu publicul, pentru o comunicare cât mai eficientă. Exerciții de încălzire ⇒
A vorbi în public este o artă. O artă a Oratoriei! Nu este suficient doar să înveți un text și să îl vorbești, să arăți cât de bună este memoria. Înseamnă comunicare, conectare cu publicul tău la diferite nivele de conștiință. Este comunicarea verbală, nonverbală cât și emoțională.
Este un joc dintre tine ca Orator și Public!
Dercaci Viorelia
Trainer Professional Speaker