Nu știi cum să răspunzi corect la întrebările publicului? Atunci citește articolul de mai jos.
Salutare, comunitate Professional Speaker!
Sunt Viorelia Dercaci Trainer Public Speaking și Cofondator Professional Speaker și Fondator Professional Speaker Club. Cu o experiență de peste 8 ani în domeniul Oratoriei.
Prin acest articol îmi doresc vă ofer câteva sfaturi care sunt de folos atunci când vorbim în fața unui public.
Întrebările. Acestea sunt tehnici și instrumente folosite de către oratori în fața unui public, cu mai multe scopuri.
1️⃣ Gestionarea emoțiilor. Momentul când oratorul adresează publicului o întrebare, acesta nu se mai focusează pe orator, dar pe întrebare. Din acest motiv, vreau să vă încurajez să utilizați întrebările în public. Acestea într-adevăr te relaxează.
2️⃣ Captarea atenției asupra subiectului. Să implici publicul în discuție în acel moment și chiar să îl dezbați.
3️⃣ Discurs interactiv. Să fie cât mai interactiv și să nu se plictisească publicul. În funcție de care este scopul tău ca și orator în acel moment, tu adresezi acea întrebare.
Acesta este momentul când tu adresezi întrebări către public. Dar sunt momente când publicul are întrebări și tu trebuie să știi să te descurci.
Încă din școală, atunci când se oferă întrebare și dacă nu știai să răspunzi: cum te simțiai?
Momentul când tu ești dezamăgit cumva te demotivează și pentru unii, atunci când devii adult este ca un buton roșu care îi amplifică emoțiile în fața publicului.
Din acest motiv foarte mult contează să înțelegi acest aspect și să știi să prelucrezi.
Sunt 2 situații:
Când tu ai experiență de a răspunde în fața publicului. Acest lucru se face în mod foarte natural, obișnuit. Dacă aveți această capacitate de gestionare atât emoțional cât și a întrebărilor din public. Felicitări! Continuă așa și o să devii orator profesionist.
Când tu nu ai experiență. Atunci când știi că ți se oferă o întrebare, s-ar putea să te dezechilibrezi atât emoțional cât și să uiți informația. Sau chiar să te blochezi.
Atunci ai putea să vii cu o propoziție de la începutul discursului tău. Poți să spui așa:”astăzi vom vorbi despre subiectul dat, cei care au întrebări vă rog să le notați pe hârtie, iar la final de discurs voi acolo 2/3 minute pentru a răspunde la întrebări”.
Această propoziție te va salva din acel stres care poate să fie un supliment. În același timp tu gestionezi situația, gestionezi publicul. În caz că cineva va ridica mâna, poți să zici: ”am anunțat că la final răspund la întrebări. Notează întrebarea.”
Cum răspunzi la întrebări ca să fie suficient de interesant, argumentat, să nu fie plictisitor? Ce răspunzi atunci când nu știi răspunsul la întrebare?
5 pași prin care te ajută să răspunzi la întrebări
1. Ascultă întrebarea până la capăt. Acest moment este important. De ce? În primul rând așa arăți respect față de persoana care îți oferă întrebarea. În al doilea rând tu în același timp începi să îți formulezi răspuns.
2. Concretizează întrebarea. În cazul când este o întrebare dificilă, atunci concretizează aceasta. Întrebi și clarifici întrebarea care ți se oferă. De ce? Ca să spui cât mai clar și răspicat, ca să audă tot publicul. Ca să te asiguri că ți sa oferit o întrebare clară.
3. Mulțumește pentru întrebare. Fă un compliment către întrebare nu către persoană: ”foarte bună întrebare”. Arăți respectul față de persoană. Îi dai importanță. Iar tu ca orator, leadership trebuie să știi să gestionezi publicul.
4. Răspunde la întrebare. Când faci acest lucru, recomandarea mea este să răspunzi foarte ferm, clar, răspicat și scurt. De ce, recomand acest lucru? Dacă ai un public dificil în sală și care vă oferă întrebări cu scopul de a vă distruge prezentarea. Ca să nu îi dai apă la moară este foarte important să oferi acest răspuns clar, ferm. Acest aspect te va determina în primul rând să ai încredere în tine și publicul va simți siguranța ta.
5. Verifică răspunsul. Te întorci către persoană care ți-a adresat întrebarea și îl întrebi dacă i-ai răspuns la întrebare. Aștepți confirmarea.
Vei respecta acești pași și vei înțelege logica din spatele lor. Importanța lor. Doar așa, îți vei gestiona starea emoțională, informația, și publicul în același timp ce vorbești.
Dercaci Viorelia
Trainer Professional Speaker