Cum stăpânim furia?

 „Păstrează-ți calmul. Furia nu e un argument.” – Daniel Webster

Furia este o emoție care o trăim atunci când cineva a greșit sau când lucrurile nu merg după planul nostru. Este normal să simți această emoție, mai ales când lucrurile nu decurg cum îți dorești. Uneori pentru a trece peste momentele dificile, este recomandat să fii furios. Prin furie, eliberezi mintea de gândurile negative. Cel mai important moment este, să știi cum să gestionezi această emoție. Dacă te lași captiv de ea, riști să pierzi controlul asupra ta.

Cum se manifestă furia?

Furia nu se manifestă la toți totuna. Fiecare din noi, o exprimă în moduri diferite. Unii obișnuiesc să ridice vocea, alții își încleștează pumnii și maxilarele. Pentru cineva furia se manifestă printr-un tremur al corpului, bătăi rapide ale inimii și transpirații excesive. Este important să găsești modalități sănătoase de a exprima această emoție, pentru a nu speria oamenii din jurul tău. 

Cauzele care provoacă furia?

Furia poate fi cauzată din motive diferite. De exemplu, cineva a ocupat locul tău într-un rând. Un alt motiv, nu ești mulțumit de rezultatele unui concurs sau poți să te simți rănit de cuvintele unei persoane. 

Uneori te folosești de furie pentru a înlocui alte emoții cu care refuzi să te confrunți. Durerea emoțională, frica, singurătatea sau pierderea sunt doar câteva dintre acestea. În aceste cazuri, furia devine o emoție secundară. Este important să depistezi la timp cauzele care se ascund în spatele furiei, pentru a rămâne coerent și prezent în cercul tău de oameni.

5 metode care te vor ajuta să îți stăpânești furia

1️⃣ Înțelege furia. Înainte de a putea rezolva problema furiei ,trebuie să depistezi ce anume a declanșat-o. Ia o foaie și un stilou, scrie tot ce îți trezește o emoție de furie în acel moment. Fii sincer cu tine!
2️⃣ Caută partea rațională. Când ești furios toate gândurile tale au o notă negativă. Nu reprezintă ceea ce crezi tu de fapt. Încearcă să treci de această barieră a furiei. Caută partea corectă a problemei. Poate situația nu este atît de rea cum o gândești.
3️⃣ Nu vorbi când ești furios. Când ești furios, riști să nu fii perceput corect. Tot ce vei reuși să faci este să alimentezi un conflict. Este un mit des întâlnit că întotdeauna trebuie să spui tot ce ai pe suflet, să te descarci. Este util uneori, dar nu când treci printr-un episod de furie.
4️⃣ Argumentează furia după ce te calmezi. În cazul când ai reușit să jignești pe cineva, să vorbești lucruri pe care nu le crezi de fapt. De fapt, ai dreptul chiar și la o explicație. Asumă-ți starea de furie prin care ai trecut, explică și la necesitate cere scuze.
5️⃣ Folosește umorul. E mult mai bine să gestionezi o situație tensionată prin umor și zâmbet, decât prin nervi. Este cea mai simplă cale. Acest mod iți aduce beneficii imediate. În timp vei câștiga o reputație de om plăcut și sociabil.

Când nimic nu te mai ajută să depășești momentele de furie, comunicarea este un punct forte în acest proces. Comunică cu cei care au timp să te asculte. Cei care au puterea să te aducă la o stare emoțională de liniște. Indiferent de ce se întâmplă, discuția cu un om drag te aduce în prezent și te scoate din haosul în care ești pe moment.

În concluzie, furia este o emoție care ne împiedică să fim raționali. Furia distruge gândirea și viața noastră.

„În fiecare minut de furie pierzi 60 de secunde de fericire.” – Ralph Waldo Emerson

Cum stăpânim furia?

Dodon Nadejda

Asistent Director

                                                                   Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?      Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?