Cum menținem calmul în situații de criză și panică?

Într-adevăr, situația care se întâmplă în prezent în țara vecină, ne-a șocat. Ne-a surprins, ne-a dus într-o zonă de emoții puternice, negative. Respectiv, vreau să vă vorbesc: ”cum facem față acestor emoții negative”? Emoții care ne cuprind în aceste zile. Ce facem în aceste momente și cum să le gestionăm, cum ne informăm, comunicăm și cu cine? De fapt, cum menținem calmul în situații de criză și panică?

Primul lucru care îmi doresc să îl expun, este ca să înțelegeți, ”omul deja este într-o situație de criză”.

La bază stau 4 reacții și a 5 este la alegere

✅ Îngheață. Atunci când omul, află o noutate proastă sau este într-o situație critică de criză, el poate să ”înghețe”, are un șoc emoțional.

✅ Fuge. Fuge, se îndepărtează de acel pericol, pentru a-și asigura viața sa și a familiei sale. Ceea ce este absolut firesc pentru o persoană.

✅ Luptă. Reacție de a lupta, de a se descurca cu situația în care este.

✅ Renunță. Dă mâinile în jos, nu mai poate face nimic. Nu știe ce să mai facă.

✅ *Focusare. În momentul când ajunge deja la 4 etapă este momentul să decidă: să rămână și fie nu renunți sau să găsească soluții. Deci, etapa acesta este să te focusezi pe rezultat, soluții, pentru a ieși din această situație.

5 sfaturi / recomandări

➡️ Recunoaște la ce etapă ești. Conștientizează în ce stare de reacție ești. La îngheț, încă ești șocat, ce faci cu tine? Vrei să fugi? Lupți pentru ce se întâmplă? Ai renunțat? Sau totuși te focusezi pe soluții. Ori, cauți până reușești să depășești această criză.

➡️ Este momentul de a comunica. Să comunici cu apropiații, cu familia, prietenii și să le spuneți fricile voastre. Ascultați la rândul vostru care sunt fricile omului. Înțelege în ce situație este sau înțelege tot ce se întâmplă în mintea voastră, în sufletul vostru. Exact așa, să înțelegeți ce se întâmplă cu cei din jur.

La ce ajută: să vă susțineții reciproc, arăți empatie și să fiți uniți pentru că, dacă pandemia ne-a adus la extreme, de a fi cumva îndepărtați unii de alții. Acum, războiul vrea să ne unească. De aceea, comunicați cu apropiații voștri și vedeți ce se întâmplă cu mintea lor, în sufletele lor.  

➡️ Să înțelegi cu ce poți tu schimba situația în care sunteți. Trebuie să fii mai strategic, mai realist, să te poți asigura și toate acestea să îți aducă liniște. Lucrul acesta te va liniști, din panică și din situație emoțională care te cuprinde în aceste zile.

➡️ Să eviți conflictele. Dacă se întâmplă că întâlnești o persoană care nu are aceeași părere decât a ta, atunci mai bine evită-l. Pentru a nu vă încărca negativ, pentru a nu vă face răni și ție și lui.

❗️ Foarte mult contează să te informezi din surse sigure. Nu te lăsa manipulat de toată informația negativă și falsurile care ne înconjoară acum pe internet. Să fii autentic. Pentru aceasta te îndemn, să găsești 1-2 canale de informare în care să te informezi de 2-3  ori pe zi, pentru a ști care este realitatea.

➡️ Este momentul să ne străduim, să continuăm ritmul vieții voastre cât mai normal posibil:

  • trebui să ai o alimentație sănătoasă și să respectați orele mesei;
  • să respecți orele de somn normal, pentru a gândi limpede și pentru a avea forță și energie;
  • fă sport, gimnastică, plimbări în aer liber;
  • mergi la job, la școală, la grădiniță;

Nu te opri din activitatea intelectuală pe care o ai în dezvoltarea ta și în creșterea ta în continuitatea jobului tău. 

De ce?

Focusul fiind pe job, îți va liniști mintea. Să nu intri în panică și să fii mai constructiv, atunci când vei lua decizii. 

În cazul în care făcând toate acestea și nu îți reușește, simți că te depășește aceste momente de panică, cu siguranță vă recomand să apelezi la un specialist: psiholog, mentor, coach sau la cine ai tu încredere.

În concluzie vă zic că, trebuie să fim uniți în aceste situații grele!

Să avem o primăvară plină de liniște și pace în toată lumea!

👉 Urmărește video integral pe facebook

Cum menținem calmul în situații de criză și panică?

Dercaci Viorelia

Trainer Professional Speaker

                                                                    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?    Cum depășim frica de a privi publicul în ochi?