Cum să pregătești un discurs

Te-ai întrebat vreodată cum să faci un discurs în public?

Am văzut discursuri din care nu înțelegeam nimic, nu aveau o structură clară. Altele erau clare, dar plictiseau publicul. Iar acolo unde structura era bună și informații inedite, discursul era slab livrat.

Dorești să ai un discurs bun în fața unui public? Mesajul tău să fie cu impact puternic? Ține cont de câteva aspecte:

Documentarea

Mulți oameni zic că primul pas este să alegi tema. De fapt, ea nu are o însemnătate atât de mare. Cel mai important este scopul pentru care ținem acel discurs.

Dacă o faci doar pentru că te-a pus cineva. Crezi că ar fi interesant să încerci. Atunci e posibil să ratezi ținta. Indiferent la cât de bună este tema.

În primul rând, până a începe un discurs, un pas important este documentarea. Ea poate aduce credibilitate sau informații deosebite.

Povestirile

Pentru ca un discurs să fie interesant, nu ar trebui să lipsească povestirile. Ele au o magie aparte. Atrag publicul și îl poartă pe firul întâmplărilor.
Povestirile pot fi din propria experiență, din întâmplările prietenilor sau chiar din cărți. Fără îndoială publicul va aprecia sinceritatea și va empatiza împreună cu tine. Toate acestea au un efect deosebit asupra publicului.

Structura

După ce ai strâns toate ideile, structurează-le. Cea mai simplă structură are trei părți: o introducere, un conținut și o încheiere.
Discursul poate avea și o altfel de structură. De exemplu una circulară, în care să finalizezi cu aceeași frază ca și în introducere. Doar că, la sfârșit va fi un înțeles diferit și mult mai profund.

Încheierea trebuie să fie magică! Des speakerii intră în criză de timp și o ratează. Ea este cea mai importantă parte a unui discurs! E mesajul tău final. E îndemnul sau sugestia ta.

În concluzie, ține minte: un discurs nu e despre tine, e despre ei, cei din sală. Cei care și-au luat din timpul lor ca să te asculte. 

Tu ești gata de a începe un discurs în public? Îți dorești să afli mai multe secrete? Să afli detalii care te vor ajuta să construiești discursuri de succes?

Te invităm la curs! Află despre ce este vorba accesând: speaker.md

Strițca Constanța Copywriter

Strișca Constanța

Copywriter