Improvizezi sau ești pregătit? 

Improvizezi sau ești pregătit? 

Des mi se adresează această întrebare. Răspunsul pe care îl ofer? Întotdeauna sunt pregătit și las loc de improvizație.

Ce ar presupune un discurs 100% improvizat?

Să fii gata în funcție de ce o să-ți transmită publicul la nivel emoțional. Idei, reacții – din ele să construiești un discurs. Aceste discursuri cel mai des sunt un eșec. Sau dacă reușești să improvizezi – devine un discurs extraordinar. 

Ce este improvizația?

Este abilitatea de a trăi în prezent și a construi propozițiile instant atunci când ești în fața audienței. În linii generale, fiecare din noi poate improviza bine. Pentru că atunci când ne întâlnim cu prietenii seara la o cafea, nu avem planificat pas cu pas ce vom spune. Totul este improvizat. Și, de cele mai multe ori, este foarte interesant. Și atunci nimeni nu te întreabă dacă improvizezi sau ești pregătit. 

Din moment ce suntem în fața unui public apar emoțiile.

Zeci de convingeri: ce să spun, cum să spun, ce va gândi lumea. Astfel deja starea de improvizație se blochează. Dacă, teoretic, să explic ce reprezintă improvizația – este atunci când oferim posibilitate să spunem ce ne vine din interiorul nostru. Imediat, fără să filtrezi prin minte.

De obicei, mintea ne minte. Adică ea găsește 10 argumente de ce nu e bine de zis această frază. După ce am spus, să argumentăm logic idea.

Acest proces se dezvoltă doar prin practică.

În cadrul cursurilor noastre Professional Speaker,avem exerciții pentru improvizație care ne dezvoltă această abilitate.

Improvizația oferă culoare și umor discursului. Totodată arătăm că suntem oameni. Este important ca fiecare discurs să fie pregătit 100%. Dar să fim gata, în caz că apare un moment de improvizație, să o facem. 

Atunci când ne ținem să fie exact ca în textul pe care l-am pregăti e bine. Doar că nu uitați – prezentați în fața unor oameni vii, care nu știi niciodată cum vor reacționa. Și pentru asta va fi nevoie să improvizezi. Blocajul în fața unui public poate fi soluționat prin improvizație. Atunci când uit textul la fel aș putea improviza.

Pregătirea îmi oferă încredere!

Cu cât mai bine îmi cunosc textul, știu să-l livrez calitativ, cu atât mai mare succes voi avea. Din moment ce îmi dezvolt abilitatea să improvizez în diferite situații, atunci practic tind să devin un orator profesionist!

Pentru cei care doresc să afle mai multe secrete cum să se pregătească, citiți articolul Pregătirea unui discurs: 5 pași care să te ajute.

 

Autor: Ilie Dercaci 

Trainer, co-fondator Professional Speaker