Trei tipuri de emoții pot să ne dea peste cap prezentarea în fața unui public. Care sunt ele? Cum le putem depăși? Despre aceste emoții vom vorbi în articolul de astăzi.
Când ies în fața clasei, simt cum colegii se uită la mine. Începe să îmi fie frică. Mă gândesc cum profesoara iar mă va critica și îmi va spune că am greșit ceva. Colegii vor râde de mine și vor face glume. Voi lua o notă proastă, ca de obicei. Și cu așa note, îmi fac părinții de rușine.
Aceste gânduri nu sunt străine de viața cotidiană a multor elevi.
Atunci când trebuie să răspundă, copiii sunt copleșiți de emoții. Din experiența noastră de la cursurile Professional Speaker Junior, putem remarca trei tipuri de emoții cel mai des întâlnite. Ele sunt frica, rușinea și vina.
Aceste emoții puternice îl copleșesc pe copil nu doar la școală. Cele trei tipuri de emoții pot să-l urmărească și în viața de adult.
Adevărul este că nu putem scăpa de emoții. Ele sunt parte din noi. Nici nu le putem controla, ele oricum apar. Atunci ce putem face cu ele? Le putem gestiona.
Frica
Frica este o emoție menită să ne protejeze de pericole. Însă frica ta nu știe că pericolul de a vorbi în fața publicului nu e real. De aceea, atunci când ieși să vorbești în fața unor persoane, apare frica. Nu îți este frică de cei ce te ascultă, ci de reacția lor. De critică, de faptul că vei greși ceva sau că vei fi respins.
Începe să înțelegi de ce exact îți este frică. Acceptă faptul că ea există dintr-o cauză anume. După ce găsești cauza, vezi dacă mai este validă. De multe ori, fricile noastre nu sunt reale. Ele există doar în imaginația noastră. Oamenii din fața ta vor să te asculte. Iar ceea ce ai tu de spus și de prezentat este interesant și important pentru ei.
Rușinea
Rușinea este și ea una din cele trei tipuri de emoții care ne sabotează când suntem în fața publicului. Am fost invățați să ne fie rușine când greșim sau nu facem ceva “cum trebuie”. Ba mai mult, ne simțim rușinați chiar și de cum arătăm, de cum suntem noi ca persoane. Și nu ți-i rușine de alții, ci de tine însuți.
Cum să gestionezi rușinea? Din nou, primul pas este să înțelegi de ce anume îți este rușine. Apoi, să îți spui cu încredere că ești o persoană minunată exact așa cum ești. Pentru că nimeni nu are nevoie de perfecțiune. Dar de acceptare și bucuria de a fi așa cum ești – da! Asta ne face autentici și sinceri, atât cu noi înșine, cât și cu cei din jur.
Vina
Din cele trei tipuri de emoții, vina este cel mai bine camuflată. Ne putem simți vinovați față de părinți, față de colegi, prieteni. Și asta fără măcar să fi făcut ceva greșit față de ei. A simți vină înseamnă a te nega pe sine, iar asta este una din cele mai destructive stări. Vina ar putea veni la pachet cu rușinea și/sau frica, dar poate fi simțită și separat.
Când simți vină? Când te gândești la așteptările altcuiva. În această ecuație lipsește cel mai important element – TU. Când te simți vinovat, răspune-ți la aceste întrebări:
- De ce te simți vinovat?
- Față de cine te simți vină?
- De ce faci ceea ce faci? Sau spui ceea ce spui?
- Ceea ce faci este important pentru tine sau pentru altcineva?
Aceste întrebări te vor ghida către dorințele tale. Iar ele îți vor da încrederea de care ai nevoie și vor dizolva starea de vinovăție.
Ai înțeles deja – nici una din cele trei tipuri de emoții nu te ajută în discurs. Nu le putem anula, nega sau ascunde. Ele sunt parte din noi și au scopul de a ne proteja, conștientiza și arăta cine suntem cu adevărat. Iar urmând pașii de mai sus, le poți gestiona și dizovla. Așa vei ajunge unde ți-ai propus!
La cursul Professional Speaker Junior învățăm împreună să gestionăm emoțiile în fața publicului. Alături de Viorelia Dercaci veți reuși să depășiți micile neplăceri în care emoțiile vă copleșesc. Mai multe detalii vedeți aici: junior.speaker.md.
Emoțiile tale sunt parte din tine. Ai grijă de ceea ce simți!