Încrederea în sine a copilului, atunci când ești părinte, are o importanță enormă. Atât educația, cât și devenirea lui ca adult stă sub semnul încrederii în sine. În acest context, ce poți face să construiești încrederea în sine, astfel încât copilul să se bucure de o viață liberă și o comunicare de succes?
Dragă părinte, astăzi vreau să îți ofer 5 recomandări pentru a-ți susține copilul să devină încrezător și să comunice eficient. În experiența noastră de la cursul Professional Speaker Junior, în peste 90% din cazuri e nevoie să lucrăm asupra încrederii în sine a copiilor. Am vorbit anterior despre cauza principală ce distruge încrederea copilului, poți reciti articolul aici. Acum însă vrem să abordăm și cealaltă parte a monedei, prin recomandări practice. Este simplu să le aplici. Totuși e nevoie să fii perseverent și conștient că astfel construiești viitorul și încrederea în sine a copilului tău. Iată ce poți face în acest context.
1. Creați-vă ritualuri de comunicare.
Deși pare ciudat la prima vedere, viața este formată din obiceiuri și ritualuri. Poți discuta cu întreaga familie sau să introduci gradual aceste mici momente în care să discutați sufletește. De exemplu seara, când luați cina împreună, poate fi un prilej de a vă povesti cum ați petrecut ziua sau ce v-a plăcut peste zi. Sau înainte de culcare, sub forma unei analize a zilei. Sau într-o zi mai liberă, de exemplu sâmbătă sau duminică, atunci când sunteți mai liberi. Important este să alegeți momente relaxante și să nu-l judecați pentru ceea ce vă povestește.
2. Cultivați inteligența emoțională.
Am observat că mulți adulți nu își conștientizează latura emoțională a vieții lor. Iar copiii preiau natural aceeași educație. Din fericire, acest lucru poate fi îmbunătățit. Începeți prin conștientizarea senzațiilor și emoțiilor pe care le simte în anumite momente. Acestea pot fi momentele de trăire maximă pe care le observi ad-hoc sau cele pe care ți le povestește. Experiențele intense se memorează tocmai pentru că au fost însoțite de emoții puternice. Și ține minte – nu există emoții rele sau bune, ci doar reacții firești la anumite situații. Discutați-le fără judecată și conștientizați împreună valoarea lor.
3. Stabiliți obiceiul de a avea timpul vostru.
Asta înseamnă că, de exemplu, sâmbătă de la ora 14:00 la 16:00 veți petrece 2 ore doar voi doi – mama cu copilul și/sau tatăl cu copilul. Dacă încă nu ați practicat acest lucru până acum, s-ar putea să te simți ciudat la început. Însă cu timpul, veți aștepta, planifica și savura acest interval pentru voi. Asta va contribui la creșterea încrederii și la o imagine de sine pozitivă.
4. Practicați împreună exerciții fizice și de respirație.
Aici pot fi incluse meditația, practicile de mindfulness sau un sport preferat. Acestea vor adăuga timp calitativ pentru voi, ceea ce psihologic va contribui la încrederea în sine a copilului. Totodată, ele vor antrena respirația cu diafragma, care îl va ajuta în comunicare și în gestionarea emoțiilor.
5. Susține-i inițiativele.
Știu că ești adult și ai experiență de viață. Și totuși, din moment ce vrei copilul să se dezvolte, va trebui să îi permiți să greșească. Chiar dacă vine cu inițiative care, din punctul tău de vedere, sunt sortite eșecului, dă-i voie să le realizeze și să își învețe lecțiile. Fii alături de el în cele mai imposibile idei ale sale și arată-i că ai încredere. Vocea ta din aceste momente va deveni vocea lui interioară la maturitate. Și curajul de a mai testa până reușește este alimentat tot de încrederea ta în el. Merită să îi susții inițiativele. S-ar putea să te uimească rezultatele!
Aceste 5 recomandări îi vor da aripi și el va putea zbura liber prin viață. Această libertate se manifestă atât în comportament, cât și în vorbirea cu cei din jur. Iar dacă tot suntem la capitolul comunicare, atunci putem să contribuim alături de tine.
În cursul nostru Professional Speaker Junior, pentru copii de 10-13 și 14-17 ani, copiii și adolescenții învață cum să se exprime coerent, structurat și cu mai mult curaj. Tot ce trebuie să faci este să înscrii copilul aici: junior.speaker.md
Fii alături de copilul tău și ajută-l să comunice cu încredere!