Cine vorbește despre educație financiară în această perioadă, fie este nebun, fie șarlatan. Cam așa ar putea crede unii din voi, cei care vedeți și citiți acest articol. Și totuși, vreau să cred că, deși pare o idee nebună, ceea ce îți povestesc azi o să te ajute să te menții în fluxul financiar și nu te vei adânci în datorii. Aici depinde doar de tine.

Dragă cititorule, sunt Diana Ungureanu (cred că ma cunoști deja din articolele precedente) și azi o sa fiu indiscretă, abordând una din temele tabu ale societății noastre – banii, cum îi gestionez și ce m-a ajutat în acest demers.

Cu 5 ani în urmă, eram în concediu de maternitate și, cu această ocazie, am obținut o sumă frumușică de bani grămadă (cel puțin, pentru mine, care aveam un salariu sub media pe economie în acea vreme). Nu mai văzusem și nu mai ținusem în mâinile mele niciodată atâția bani! Peste nici 2 luni, nu mai aveam nimic din acei bani. O parte i-am cheltuit pe lucrurile necesare bebelușului ce urma să se nască, o altă parte i-am cheltuit pe “pofte de gravidă”, iar altă parte – i-am dat cu împrumut, iar când mi-au fost returnați, au fost și ei cheltuiți pe griji cotidiene. Am risipit fiecare bănuț, nu am pus absolut nimic deoparte. Oare unde aș fi ajuns dacă îi gestionam altfel?

Astăzi, când îmi amintesc, mă bucur că am avut o lecție bună din care am putut învăța. În timpul petrecut acasă, cu fetița, am început să citesc mai mult, dar și să lucrez mai eficient. Fiecare carte mi-a oferit soluții pentru organizarea și gestionarea vieții mele. Dar cel mai mult am prins gustul poveștilor.

Poate din acest motiv, când mi-a căzut prima dată în mâini cartea “Cel mai bogat om din Babilon” (descarcă cartea), am văzut povești de care m-am atașat foarte mult. Eram confruntată direct (aveam un venit destul de modest atunci) și mi-a dat o speranță că pot agonisi din puținul câștigat din traduceri și articole pe care le făceam la comandă, la care se adăugau banii din indemnizație de care beneficiam dupa 2 ani de muncă aproape fără zile de odihnă, la 2 servicii paralel.

E adevărat, urmând modelul descris foarte clar și accesibil, am reușit să strâng bani pe care, ce să vezi… tot i-am cheltuit. Drept că au fost alegeri mai reușite decât înainte. Am investit în dezvoltarea mea personală.

Astfel, când am revenit la serviciu, eram mult mai calificată și, datorită acestui lucru, am reușit să mă angajez la Professional Speaker. Salariul meu a crescut, eu continuam să investesc în mine, dar nivelul meu de trai nu creștea. Ba dimpotrivă, paradoxal sau nu, parcă au crescut și cheltuielile, încât nu le mai făceam față. Nu mai implementam ideile atât de simple și geniale de care am beneficiat aproape 3 ani de “stat acasă”.

Acum, fiind în carantină, am reluat lecturile. Unele cărți totuși merită să revii la ele, pentru că de fiecare dată poți găsi minereuri de informații prețioase care nu seacă. Am recitit și cartea “Cel mai bogat om din Babilon” și mi-am revizuit comportamentul financiar.

Ce am implementat? O să vă relatez succint despre cele “7 leacuri împotriva sărăciei”, pentru că am observat că încă mai am de lucrat cu mentalitatea mea de om sărac (model pe care l-am văzut și l-am preluat încă din copilărie, fără să conștientizez acest lucru). Știi, nu e grav că avem mentalitatea omului sărac, acesta e bagajul nostru de educație financiară pe care l-am primit pe timpuri tulburi de neajuns și care ne-a ajutat să supraviețuim. Însă ar fi inconștient ca în zilele de azi, când avem totul din abundență și mereu la îndemână, să rămânem la nivelul de supraviețuire, nu crezi?

Așadar, iată cele 7 leacuri sau 7 principii care m-au îndrumat spre bunăstare, învățate din cartea “Cel mai bogat om din Babilon”.

  1. Pune în pungă mai mult decât scoți.

Sau altfel spus, pune deoparte o parte din bani. Recomandarea este ca suma pusă la “economie” să nu fie mai puțin de 10% din câștig. Ceea ce iei să fie pentru cheltuieli zilnice, de rutină, de primă necesitate, iar ceea ce rămâne va fi pentru investiții și proiecte mari. Deci dacă acum ai un salariu de 5000 lei (media pe economie), atunci lași 500 lei/lună în rezervă, iar în 10 ani vei avea cel puțin 60.000 lei pentru investiții.

  1. Controlează-ți cheltuielile.

Probabil ați avut și voi situația când, odată cu creșterea venitului, creșteau și cheltuielile. Adevărul este că, de fapt, creșteau dorințele. Iar necesitățile vitale nu sunt egale cu dorințele, de unde rezultă că poți reduce și limita cheltuielilor când observi că ai un salariu mai mare care tot nu îți ajunge. Pe mine m-au ajutat listele de cumpărături, organizarea meniului, a garderobei, a produselor de îngrijire și menaj, a tuturor lucrurilor pe care le am în casă. Am limitat cheltuielile la posibilitățile pe care le am și am stabilit o sumă fixă pentru ele.

  1. Înmulțește banii puși deoparte.

După ce ai strâns o sumă mai mare de bani, e timpul să îi pui la muncă. Sunt multe posibilități, în funcție de suma adunată, important este ca investițiile să fie profitabile. Nu sunt expert în investiții, dar eu am apelat la 2 metode și ambele au beneficiile și dezavantajele lor. Prima a fost depozitul la bancă, metodă care îmi aducea profit într-un termen relativ scurt, doar ca avea o dobândă mică. A doua a fost asigurarea de viață, a cărei profit este considerabil mai mare, însă termenul este și el mult mai mare. Cu cât mai multe surse de investiții, cu atât mai multe surse de venit. Orice ai alege, important este să creezi un flux al banilor, altfel spus cashflow. Creează-ți un izvor al banilor care nu seacă niciodată.

  1. Ai grijă să nu pierzi averea.

Învață să protejezi sume mici, ca să ți se poată încredința sume mari. Acest lucru il poți face consultând un expert în investiții, o persoană cu experiență în gestionarea banilor, un business consultant sau experți în domeniile în care vrei să acționezi ca investitor. Acest lucru îți va crea o imagine clară despre riscurile și beneficiile investiției tale și îi va asigura calitatea.

  1. Transformă-ți căminul într-o investiție profitabilă.

Inițial mi-a fost greu să înțeleg acest principiu, până în momentul când am înțeles că mulți oameni locuiesc în chirie, ceea ce înseamnă o cheltuială în plus. Extrapolând în afaceri, sună mai simplu: fii proprietarul afacerii tale. Investește inteligent și profitabil. Iar acum, pe timp de carantină, este tot mai evident că acasă ne desfășurăm activitatea profesională, iar acasă a devenit biroul nostru de lucru, care generează profit fără cheltuieli în plus. Doar amenajează-ți spațiul astfel încât să te simți confortabil să lucrezi eficient.

  1. Asigură-ți un venit pentru viitor.

Nimeni nu știe ce îi pregătește viitorul, așa că ar fi inteligent să te asiguri că orice s-ar întâmpla, vei trăi fără grija neajunsurilor. Asigurarea de viață este unul din multele mijloace și cel mai evident, iar din umbră mai sunt investițiile la bancă, imobiliarele, proprietățile funciare (pământuri), acțiunile în diverse companii, activitățile agricole (de ex. livezile), activitatea editorială și educațională (scrierea cărților și crearea cursurilor) etc. Aici iarăși, cel mai bine este să consulţi experții în domeniu.

  1. Perfecționează-ți talentul de a câștiga.

Pot doar să bănuiesc că odată ce ai un venit propriu, atunci poți face ceva, cu alte cuvinte ai un loc de muncă ce te asigură financiar. Indiferent care este domeniul tău de activitate, cea mai bună investiție este șlefuirea abilităților tale, care nu doar îți asigură și alimentează statutul de expert, dar și te califică pentru un venit mai mare, datorită valorii tale profesionale. Ai grijă de cunoștințele tale, ele sunt cea mai sigură sursă de venit pentru tine.

Acum, că lucrăm de acasă, avem multe oportunități de a lucra asupra unui plan financiar conform celor 7 principii prezentate mai sus. Poți începe să pui deoparte cel puțin 10% din venit (oricât de mic ar fi), poți planifica bugetul pentru cheltuieli, analiza posibilitățile de investiții și alege pe cele mai sigure, mai avantajoase pentru tine. Poți consulta experți sau surse din domeniul ales, poți adapta regimul de lucru la domiciliu, poți crea strategii financiare pe terment scurt, mediu și lung. Și, nu în ultimul rând, lucrează asuprea nivelului tău de expertiză, care va fi, cu siguranță, apreciat după ce ieșim cu toții din carantină. Posibilitățile acum sunt mai mari ca niciodată, datorită timpului pe care ți-l poți gestiona singur și reducerilor la cursurile online.

Apropo, avem aici o ofertă foarte bună la Cursul  Online de Time Management.

Profită de ele! Investește acum în calitățile tale și în educația financiară, iar aceste semințe de educație vor înflori într-o viață prosperă pe care o meriți din plin!