Probabil ești un adolescent pe care în ultima perioadă îl macină gândul: oare merită să plec la studii peste hotare? Oare am să reușesc eu? Ce am nevoie să știu și să fac ca să ajung la rezultatele dorite?

Anii de universitate sunt experiențe de neuitat. Universitățile oferă studenților oportunități nesfârșite, iar una dintre cele mai valoroase este posibilitatea de a studia în străinătate.

Am să mă străduiesc să vă povestesc o experiență din viața mea care m-a marcat enorm și care m-a făcut să ajung aici și acum, așa cum sunt.

Sunt o studentă și o tânără specialistă care și-a finalizat studiile la Academia de Studii Economice a Moldovei, însă puțini știu că am absolvit liceul în Italia.

Fiind o elevă cu note exemplare, mi-a părut că oriunde ai învăța – dacă în Moldova am reușit – voi putea să o fac și la un liceu real-științific din altă țară. Dar am greșit amarnic!

A fost o experineță de neuitat: prieteni noi, cultură nouă, profesori total diferiți, sistem de învățământ opus față de cel din țara noastră. De asemenea, au fost și multe nopți nedormite, note mici pe care le vedeam pentru prima dată, stresul zilnic că nu am să reușesc. Și toate aceste probleme doar dintr-un motiv…

Frica! Deși cunoșteam deja limba puțin, oricum aveam frica de a sta în fața colegilor mei și a profesorilor și de a-mi expune gândurile, teama că am să răspund într-un mod amuzant la întrebările profesorilor și la temele de acasă, că o să mă blochez atunci când o să-mi prezint discursul.

Cu toate acestea, mă trezeam în fiecare dimineața ca să repet o oră înainte de lecții acele teme atât de lungi și de complicate pentru mine, doar ca să nu las emoțiile să mă copleșească.

Au trecut și anii… cu mintea antrenată, cu tehnicile potrivite, cu modalitatea mea de a mă prezenta, am ajuns și eu la bacalaureat, care includea atât din examene scrise, cât și examene orale. Și vă pot spune că am fost cea mai fericită atunci când rezultatele examenelor mi-au demonstrat că, având abilitățile și tehnicile potrivite, determinarea și munca, m-au ajutat să ajung acolo unde cândva nu credeam că voi ajunge din cauza fricii enorme.

Același sistem îl au și universitățile. Peste hotare universitățile se bazează mai puțin pe prelegeri și mai mult pe practică: lucrările de grup și individuale, prezentările și sarcinile sunt ceva constant, iar acestea afectează considerabil nota finală. Și desigur, în unele universități, la sfârșitul anului sau semestrului, există un examen final ce include toate temele abordate, și, cel mai important, e că de cele mai multe ori acesta este oral.

Așadar, prin această povestire a experienței mele vreau să vă dau câteva sfaturi, dragi adolescenți. Vă înșelați când credeți că un curs de engleză, italiană sau germană vă vor fi de ajuns sau că notele maxime, pe care v-ați străduit să le obțineți atâția ani, vă vor ajuta să treceți ușor peste fiecare examen.

Atunci când ai examen oral este nevoie să cunoști cum corect să-ți structurezi gândurile, care este mesajul care ți se cere, cum să te prezinți corect în fața examinatorilor și toate acestea sunt esențiale atunci când te gâdești să faci studiile peste hotare.

Deciziile pe care le facem ne definesc ca oameni. Ce vrei să faci și cine vrei să fii?

Eu am decis să investesc în mine atunci, ca să fiu pregătită mai târziu!

Pregătește-te și tu împreună cu Professional Speaker, acumulează noi cunoștințe și abilități la cursul de Public Speaking și Dicție.

➡ Mai multe detalii aici: JUNIOR.SPEAKER.MD

Autor: Elnara Atamaliev