public speakingCunoașterea tehnicilor de bază pentru a vorbi bine în fața unui public este o abilitate care ar putea fi utilă în multe situații. Indiferent dacă ești antreprenor sau angajat, vei avea momente în carieră, de la întâlnirea simplă până la întâlnirea de negocieri, unde ți se va cere să vorbești în fața unor persoane.

Deci, să aruncăm o privire asupra unor sugestii pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te vei afla în fața unui public, fără riscul de a te confrunta cu o experiență jenantă:

  • Inamicul nr. 1 în oratorie: anxietatea/frica

Chiar și cel mai mare orator, cel care e plin de siguranță, înainte și în timpul discursului său, este forțat să lupte împotriva fricii. Pentru a evita situații neplăcute, este util să faci exerciții de respirație. Repetă acest exercițiu și vei vedea că vei putea calma o bună parte din fricile tale.

  • Pregătirea: cheia succesului

Repetă discursul, repetă-l și repetă-l din nou! Chiar și oratorul care pare mai spontan și mai natural a lucrat mult timp la discursul său. Cere-i unui prieten să te asculte, sau exersează în fața oglinzii. Nu învăța pe de rost: vei risca să devii artificial și să plictisești publicul.

  • Vino cu o oră mai devreme

În așa fel te vei putea familiariza cu mediul înconjurător și, în special, controlul microfonului, și a prezentării PowerPoint ș.a. În această oră, de asemenea, poți saluta publicul din sală, acesta fiind un pas necesar pentru a înțelege nevoile și așteptările audienței.

  • Utilizează pauzele potrivite între cuvinte

Chiar dacă ai un ton de voce perfect și un limbaj sobru, mesajul tău va fi pierdut dacă nu vei învăța să îl prezinți în cel mai bun mod. Iată câteva sfaturi pentru a nu face greșeli banale:

– Fă o pauză între un prim argument și altul.

– Vorbește clar și verifică pronunțarea exactă a cuvintelor complexe.

– Schimbă tonul și volumul vocii în funcție de subiectele discursului pe care dorești să le prezinți.

Simplitatea și umorul sunt calitățile care te vor ajuta să fii memorabil în fața publicului tău.

Dar tu ai vorbit vreodată în fața unui public ❓

➡ Accesează aici, pentru mai multe detalii: CURS.SPEAKER.MD

Autor: Elnara Atamaliev