M-am tot gândit cum să scriu mai bine acest articol, astfel ȋncȃt mesajul care vreau să ȋl transmit să fie corect interpretat de dumneavoastră, dragi părinți și nu ȋn ultimul rȃnd să vă determine să luați decizii ȋnțelepte pentru viitorul copiilor dumneavoastră.
Peter Rosegger ne zice că un copil este o carte din care citim, și în care ar trebui să scriem. Astfel ajungem la concluzia că este din ce ȋn ce mai dificil ȋn zilele noastre să ȋndrăznești a da un sfat unui părinte, cȃnd mai toți cred că știu ce este cel mai bine pentru copilul lor, iar slogane de genul „suntem liberi în decizie și acțiune” te fac să uiți de principiile și valorile morale. Suntem liberi să ne „facem de cap” sau să acționăm după bunul plac, deși după părerea mea nu este chiar așa. Suntem dependenți. Suntem dependenți unul de altul, și nu de puține ori ținem cont de părerea celor din anturajul propriu fie că este vorba de vecina/vecinul, sora/fratele sau poate șefa/șeful, colega/colegul, medicul sau chiar hair-stilistul sau croitorul. Asta ne inhibă independența și libertatea ȋn luarea deciziei și implicit personalitatea.
Vă veți întreba ce legătură au toate astea cu titlul articolului?
Una foarte directă, vă răspund.
Avem tendința, naturală, instinctivă, de a vedea ȋn copiii noștri, propriile noastre persoane de ieri. În subconștientul nostru e inoculată o ideologie, potrivit căreia suntem dependenți de părerea cuiva, iar acum a sosit momentul să o transmitem mai departe. O facem inconștient!
Ani la rând am fost învățați să nu vorbim cu persoane necunoscute, să ne fie rușine dacă facem ceva nepotrivit sau cum să facem anumite lucruri, de exemplu să scriem cu mȃna dreaptă, deși natural organismul ne ȋndeamnă să scriem cu mȃna stȃngă. Am fost instruiți să învățăm niște reguli pe care să le respectăm apoi. Am primit o educație concentrată frecvent pe răsplată pentru a ne adapta comportamentul către un model care era considerat corect sau pe respingere pentru un comportament considerat greșit sau neadecvat. Consecința este faptul că un copil tinde să-și construiască respectul de sine pe baza acțiunilor ce ȋi sunt impuse și nu bazat pe personalitatea sa, care arată cine este el ȋn realitate.
Ascultând un interviu cu Grant Cardone, (autor de bestseller New York Times, trainerul nr 1 de vânzări în lume), am ȋnțeles ce a vrut să spună când a zis că nu e nimic rău în socializarea cu un necunoscut. Un necunoscut care are intenții bune, ȋl ajuta să crească personal și/sau profesional. Copiii trebuie să socializeze, să se integreze ȋn mediul social și mai ales să știe cum să gestioneze fluxul de informație la care este supus, astfel ȋncȃt să știe exact ce poate face cu informația atunci când o va deține.
Începeți să vă descoperiți copiii, indiferent de vârsta lor fragedă, ei au personalitatea ȋn formare, dar deja pre-conturată. Ei sunt ȋn majoritatea lor permanent activi, au idei minunate și mai ales nu le place să fie singuri. Există multe tipologii, unii sunt puternici și ȋncearcă să controleze orice situație, alții adoră competiția și urăsc să piardă. Dacă totuși au pierdut, fac un „circ” de nedescris. Altora le plac jocurile sau sporturile de echipă, adică să facă parte dintr-un grup, iar lor de obicei nu le plac surprizele și schimbările dese. Unii copii au o gȃndire matură, analitică și iau viața prea în serios.
Dacă te regăsești în una din situațiile prezentate, nu iți lăsa copilul modelat de tipare ȋnvechite, care nu sunt compatibile cu structura personalității lui. Nu ȋi scrie tu povestea vieții, dar ajută-l să descopere taina scrisului, astfel ȋncȃt, peste ani și ani, cȃnd vei citi rȃndurile scrise de el să te bucuri, să plângi de fericire și să fii mulțumit că ai luat decizia corectă de a-ți lăsa copilul să ȋși dezvolte personalitatea și să ȋși aleagă singur drumul ȋn viață.
Acordă-i copilului tău posibilitatea de a decide și a controla singur anumite lucruri, sprijină-l în aspectele organizatorice, încurajează-l să fie hotărât și să se concentreze mai mult pe cine este, decât pe ce face.
Nu uita că și copiii trebuie să aibă multă răbdare cu adulții. Încurajează-l să fie orientat spre succes, să obțină rezultate, să fie optimist, sociabil, calm, bun ascultător și analitic.
Dacă ȋți dorești un copil sociabil, care obține rezultate bune, convingător ȋn discurs, atunci nu trebuie decȃt să înregistrezi copilul la cursurile noastre Professional Speaker Junior.
Suntem aici pentru dumneavoastră, dragi părinți, pentru a orienta copilul dumneavoastră pe calea către de succes, indiferent de domeniul de activitate pe care dorește să ȋl urmeze ȋn viață.
Împreună, dumneavoastră cu bunătatea și sfatul părintesc, iar noi cu metoda pedagocică și cunoștințele de specialitate, îl vom ajuta să ȋși descopere și să ȋși definească personalitatea.
Nu uitați! Copiii sunt mesajul viu pe care dumneavoastră ȋl transmiteți lumii viitoare.
➡ Pentru mai multe detalii: JUNIOR.SPEAKER.MD
Autor: Cristina Mamaiscaia