Îmi aduc aminte ca și cum ar fi ieri, că cel mai mare coșmar al elevilor și studenților a fost mereu cărțile. Cu câtă nefericire ne duceam acasă, știind că ne așteaptă acele ore de suferință. Eram de parcă obligați de către profesori să citim ceea ce nu ne place și ceea ce nu ne aduce interes.

Păi iată că într-un fel sau altul acel coșmar a devenit o realitate frumoasă. Cu cât anii treceau, interesele apăreau și dorința creștea.

Întradevăr cărțile au o lume aparte, și doar puțini reușesc să pătrundă în esența acesteia.

Și eu am înțeles scopul cărților în viața mea. Dar tu? Când a fost ultima dată când ai citit o carte, care să-ți aducă interes, sau un articol de ziar captivant?

În fiecare zi, oamenii sunt informați prin citirea postărilor din Facebook, și dacă faci parte din acest grup de oameni, știai că lectura aduce multe beneficii corpului nostru? Beneficii pe care nici nu le-ai putea imagina. De aceea îți prezint unele din aceste beneficii:
  • Stimularea mentală

După cum s-a demonstrat prin studiile științifice, menținerea minții antrenate și stimularea ei continuă poate preveni boala Alzheimer și altele. Dr. Robert Friedland, autor al studiului, susține că persoanele care nu își exercită propria minte riscă să-și piardă controlul asupra creierului.

  • Reducerea stresului

Munca, viața personală și alte probleme zilnice afectează creșterea nivelului de stres. Stresul este înșelător și trebuie să îl blocați înainte de a avea probleme de sănătate. O carte bună poate transporta mintea în alte dimensiuni, care ne abat atenția de la multe gânduri de zi cu zi și permite corpului să se relaxeze.

  • Cunoștințele

Deoarece suntem în era digitală, știți că tot ceea ce citiți umple capul cu bucăți, care ar putea fi la îndemână atunci când vă așteptați cel mai puțin. Îmbogățirea minții cu date noi face posibilă abordarea oricărei situații prezente în viață.

  • Dezvoltarea vocabularului

Cu cât citiți mai mult, cu cât mai multe cuvinte învățați, cu atât mai multe sinonime puteți folosi, de exemplu, în timpul comunicării la serviciu sau în viața personală. De asemenea vă puteți dezvolta vocabularul atunci când aveți un discurs în fața unui public, să nu vă mai bâlbâiți și să acumulați mai multă încredere.

  • Îmbunătățirea memoriei

Așa cum am citit un roman avem tendința să ne amintim un număr infinit de date: nume de personaje, locuri, situații. Toate aceste informații formează intriga romanului, iar în cazul în care mintea este instruită pentru a citi, nu va fi greu să-și amintească. Exercitarea mentală ajută pentru a stoca mai multe lucruri, chiar și pe termen lung.

  • Abilitatea gândirii analitice

V-ați surprins vreodată când erați în stare să rezolvați cazul unui detectiv înainte de a ajunge chiar la sfârșitul cărții? Cititul ajută la accelerarea gândirii critice și analitice.

  • Îmbunătățirea concentrației

Când citiți o carte, mintea este proiectată exclusiv pe ceea ce citiți, izolând cititorul de lumea exterioară. Citirea înainte de a intra în birou, poate în transportul public, ajută la relaxarea la locul de muncă, îmbunătățind productivitatea.

Iată acestea sunt unele motive pentru care ar trebui să citești. Cartea nu este o obligațiune, este o modalitate de a exista.

Dar tu ce citești ❓

Autor: Elnara Atamaliev