De multe ori reușim să schimbăm doar o idee în capul oamenilor și ei deja încep să vorbească și să se prezinte mai bine în fața unui public.

Noi toți ne-am născut foarte buni oratori, pentru că de mici atenția din partea celor din jur era 100% asupra noastră și dacă nu era pe noi aveam sute de metode ca să o recâștigăm. Atunci când ne doream să transmitem un mesaj cuiva, cu siguranță reușeam să o facem. De ce? Pentru că ne doream asta și nu avem alte idei în cap.

Prin acest articol vă prezint 13 fraze care au distrus oratorul din noi:

  1. Mai liniștește.
  2. Fii cuminte.
  3. Taci!
  4. Așteaptă rândul! Acum hai spune! Asta ai vrut să zici?
  5. Gândește-te de o sută de ori înainte de a zice?
  6. Asta e întrebare?!!!
  7. Vorbește în șoaptă, mai încet.
  8. Mai încet, ne aude lumea!
  9. Ne râde oamenii din jur! Ne-ai facut de râs!
  10. Te-ai gândit ce o să zică cei din jur?
  11. Dacă tăceai filosof rămâneai!
  12. Spune numai când ai ce spune.
  13. Nu-i frumos să strigi în public.

Astfel de fraze mai târziu ne-au creat convingeri puternice de genul:

  1. Eu nu pot să vorbesc.
  2. Mă tem ce vor zice cei din jur.
  3. Da ce va gândi lumea.
  4. Eu nu sunt bun orator.
  5. Eu mă tem să vorbesc.
  6. Eu am emoții.
  7. Nu este pentru mine Arta Oratorică.
  8. Cu Arta Oratorică trebuie să te naști.
  9. Eu mă pierd …
  10. Eu mă blochez …
  11. Ce vor zice lumea?
  12. Ei vor râde de mine!
  13. Eu voi parea prost.

Cu timpul aceste convingeri sunt întărite cu ajutorul la multe eșecuri pe care le avem. Tot mai mult și mai mult ne convingem că Arta Oratorică nu este pentru noi. Probabil aceste este un scenariu puțin exagerat, dar totuși mulți din jurul nostru nimeresc în această capcană. Am zis de mai multe ori că fiecare din noi în interiorul nostru este un orator foarte bun, problema este că nu îi permitem să vorbească pentru că …. (aici fiecare poate continua fraza).

Posibil mulți mă privesc că vorbesc ușor și liber în fața unui public, și cred că eu așa m-am născut. Adevărul este că eu am avut exact aceeași situație și aceleași convingeri. Am fost unul din cei mai buni experți în convingerea profesorilor cu fraza “Se poate să răspund de pe loc”. Eram foarte bun specialist în evitarea tuturor ieșirilor în fața unui public pentru că îmi era frică. Ce m-a făcut să fac schimbarea? Mediul în care am nimerit și dorința de a crește. Am fost membru AIESEC și în această organizație am înțeles că pentru a crește trebuie să vorbesc în fața unui public. La fel s-a întâmplat când am devenim membru a celei mai mari organizații de Leadership și Public Speaking – Toastmasters. Dorința de a crește a fost mult mai mare decât aceste convingeri. Tu cât de mult îți dorești să crești? Este mai puternică această dorință decât toate convingerile pe care le ai despre Arta Oratorică?

Noi am creat Professional Speaker în primul rând pentru a fi un mediu foarte de favorabil, pentru toată lumea ce dorește să devină un Orator Profesionist. Dacă este o sămânţă bună plantată într-un mediu favorabil, cu siguranță va crește o roadă bună. Semința reprezintă oratorul din interiorul tău, care este mai mult decât bună, contează să decizi și să o sădești pentru a fi oratorul la care visezi.

 

Te așteptăm în comunitatea  Professional Speaker.