Salutare, mă numesc Adriana, sunt un membru nou în echipa Professional Speaker, vreau prin acest articol să vă transmit cum am descoperit lumea oratorie. 🙂

Când eram la grădiniță eram rârâită. La primul discurs tremuram și simțeam că picioarele mă lasă (m-am așezat pe jos, la propriu, făcând lucrul ăsta să pară din “scenariu”). După ultimul discurs pe care l-am ținut am ieșit afară și am plâns (de fericire, datorită unei combinații ciudate de adrenalină și satisfacție interioară) – iar aici, credeți-mă, nu vorbim doar despre câteva lacrimi. Este ceva care mă face să îmi doresc din ce în ce mai mult să ies în fața oamenilor și să vorbesc. Straniu, nu? Așa credeam și eu, motiv pentru care mi-am petrecut o bună parte din timp încercând să îmi dau seama DE CE totuși oamenii vorbesc în public. Ideile pe care le-am generat mi s-au părut plauzibile, de aceea am decis să le împărtășesc cu voi, aici, unde exită o comunitate de oameni care vor să crească. Pun pariu că printre voi totuși sunt și cei care pur și simplu nu pot să treacă peste anumite bariere, deci, iată de ce eu aleg să vorbesc în fața oamenilor și sper că acestea vă vor motiva să începeți, într-un final, să ziceți ce gândiți.

  1. Niciodată nu m-am considerat o persoană cu mulți prieteni (sinceră să fiu, abia unul dacă am, în adevăratul sens al cuvântului), și totuși, ca și orice om, am nevoie să vorbesc cu cineva. Cei care fac parte din publicul în fața cărora vorbesc au devenit pseudo-amicii mei. Ei au devenit oamenii cărora le zic ce gândesc și ce mă doare, sigilat foarte atent, evident. Faptul că știu că cineva mă ascultă mă face să mă simt liberă pur și simplu. Cea mai amuzantă chestie e că oamenii străini, de care ar trebui să îmi fie frică, au devenit favoriții mei. 🙂
  2. Odată ce ies în față, îmi asum responsabiliatea să vorbesc cât mai corect limba română. Presupun că știți cât e de greu să faci asta când crești în societatea din Moldova. Tocmai de aceea, mi-am ascuțit urechea și am început să atrag atenția atât la greșelile mele, cât și a celor din jur. Gramatica a devenit un mic hobby și am observat o schimbare considerabilă în felul în care vorbesc. Atenție: s-ar putea să deveniți un pic cam obsedați și să vă treziți că strigați în fața ecranului la prezentatoarea știrilor de la orele 20 pentru că a folosit o calchiere.
  3. Îmi doresc să vin mereu cu conținut interesant și nou. Nu știu o metodă mai bună să fac acest lucru decât să trăiesc experiențe neobișnuite, să citesc (mult) și să fiu mult mai atentă la tot ce mă înconjoară (da, am făcut un discurs despre băbuța care vinde zmeură la colț de stradă, oamenii au savurat din plin). Cât de clișeic nu ar suna, dar am început să văd viața cu alți ochi, și e un sentiment extrem de plăcut să ai un motiv să te trezești plin de energie în fiecare dimineață.

Uită de bariere și nu ezita să trezești Oratorul din tine, alături de noi!

Te așteptăm la următorul curs Professional Speaker: curs.speaker.md sau junior.speaker.md