Cum răspundem la întrebările celor din sală sau ce facem dacă nu știm răspunsul la o anumită întrebare?
Îmi doresc prin acest articol să vă prezint 5 pași pentru a răspunde la o întrebare din sală și câteva sfaturi cum ați putea ieși din situații mai delicate pe care le-am trăit și eu.
Sunt 2 modalități de a lucra cu întrebările din sală:
- Pe parcursul discursului. Această variantă este pentru cei care au experiență în domeniul artei oratorice, pentru că în acest caz vei fi întrerupt și posibil să-ți fie mai dificil să reluez idea.
- La final de discurs. Să rogi participanții din sală să noteze pe foie toate întrebările care le apar și la final vei oferi răspuns la ele.
Atunci când răspunzi la o întrebare îți recomand să parcurgi următorii 5 pași:
- Ascultă întrebarea până la final. Știu că de multe ori ne pare că am înțeles ce dorește să întrebe, totuși am văzut și auzit multe situații în care persoana din sală dorea cu totul altceva să întrebe decât ce a înțeles oratorul. În esență vă recomand să aveți puțină răbdare și să ascultați până la capăt.
- Concretize-zi întrebarea. Ca să fii sigur că ai înțeles ce a avut în vedere repetă întrebare care ți-a fost adresată.
- Mulțumesc sau Compliment. Vă recomand să oferiți un compliment pentru întrebarea primită, ca exemplu: foarte bună întrebare, chiar bine că m-ai întrebat, îmi place întrebarea dată, etc. sau să-i spuneți mai simplu: mulțumesc pentru întrebare. Este bine să variați ambele variante ca să nu fie prea straniu doar un singur model. 🙂
- Răspundeți la întrebare cât mai succint. Răspunsurile bune sunt cât mai succinte și concrete. De multe ori întindem răspunsul doar pentru a reuși să arătăm mai deștepți sau ne pare că e necesar de mai adăugat informații noi. Ține-ți minte, de obicei un raspuns bun este scurt și la subiect. 🙂
- Verificați răspunsul. Adresează-te persoanei care ți-a adresat întrebarea dacă este mulțumit de răspuns. Dacă da – treci la următoarea întrebare, dacă nu – concretizezi.
Evident acești pași nu sunt bătuți în cuie, loc de imporvizație întotdeauna este bine venit pentru a fi mai natural.
Situații sunt diferite, de aceea vă mai recomand câteva sfaturi utile din experiența mea:
- Când nu știi, zici că nu știi. Atunci când primești o întrebare la care nu ai răspuns, eu recomand să le zici adevărul, orice metodă de a fugi de răspuns oricum se observă. Nu putem ști totul, dacă trebuia să știi răsunsul atunci recunoști că trebuia să-l cunoști, te vei informa și vei reveni cu un răspuns.
- Când vezi că întrebarea nu este la subiect sau necesită un răspuns mult mai amplu, sau este strict pentru cazul unei persoane, recomand să rogi frumos să se apropie după discurs, ca să-i oferi răspunsul.
- Răspunzi întregului public. De multe ori o întrebare adresată de cineva poate să o aibă și alte persoane. Astfel îți recomand să nu menții un dialog cu o singură persoană, dar să prezinți răspunsul tuturor.
- Lasa-ți loc pentru întrebări. Construiți discursul așa ca să fie întrebări, nu oferiți toate detaliile așa ca să afle tot din conținutul discursului. Întrebările este o metodă bună de a menține contactul cu sala și a forma un raport emoțional plăcut.
Vă sugerez să analizați în detalii aceste idei și să le punți în practică la următorul discurs. Vă urez oratorie placută și pentru cei care doresc să devină un orator profesionist vă așteptăm la următorul curs Professional Speaker.