De ce dorești să ajungi la noi la curs? Este o întrebare pe care o adresez tuturor celor care ne contactează pentru a se înregistra și a participa la Professional Speaker. 99% din cazuri răsună fraza: “Pentru că am emoții.” Pentru concretizare întreb:

– Cum se manifestă emoțiile Dumneavoatră atunci când sunteți în fața unui public?

Roșesc, pierd firul discursului, uit textul, mă bâlbâii, îmi tremură vocea, am un nod în gât, îmi tremură genunchii, îmi transpiră mâinile. Fonomenul emoțiilor se manifestă diferit pentru fiecare.

– În ce moment se intensifică emoțiile?

– În mare parte la început sau atunci când simt că nu le este interesant celor din sală.

Ce se întimplă la începutul discursului? În capul nostru se rotesc sute de idei, pe care ne este foarte dificil să le controlăm, idei de genul: “Oare le va plăcea? Sper să nu uit! Încep să mă înroșesc?! Am uitat ceva! Oare arăt bine? Trebuie să mă iau în mâini! Eu trebuie să zic ceva? Ei se uită la mine? Sigur nu le place cum arăt! Acuși încep să tremur!

Dacă o să fiți atenți la toate aceste idei din cap, ele au un singur punct comun – atenția este orientată spre mine și mai puțin spre cei din sală. Concentrând atenția spre noi, pe o perioada scurtă de timp, cu o intensitate emoțională mare, automat corpul nostru reacționează că ceva nu este în regulă.

Soluția este simplă, să transferi atenția de pe tine pe cei din sală, pentru care, printre altele, ai pregăti acest discurs 🙂 Cum o poți face? Adresează-le o întrebare simplă. De gen: Cine mă cunoaște? Cine a mai auzit ceva despre această temă? Este cineva în sală care a citit despre … ? Cine este din Chișinău sau alte localități? Atunci când adresezi aceste întrebări, tu nu te mai gândești la tine, dar la cei din sală, deoarece va trebui să vezi cine și ce răspunde. Astfel reușești să schimbi focus-ul din cap și să reduci din emoțiile care te copleșesc.

Chiar e așa de simplu? Când mă bâlbâi – adresez o întrebare! Când tremură vocea – adresez o întrebare! Când am un nod în gât – adresez o întrebare! – DA!

Pare exagerat? 🙂 Nu este chiar așa! Controlând emoțiile poți controla tot discursul tău și îl poți face așa cum dorești tu!

Am și o sugestie. Nu vă bazați doar pe ideea: Să adresez o întrebare! – Pregătește o serie de întrebări din timp, pentru că atunci când vei fi în față, emoțiile nu îți vor permite să găsești în cap vreo întrebare. Așa situație am avut și eu la început de carieră, când pregăteam un discurs, îmi planificam la început să adresez câteva întrebări ca să mă relaxez și să-i implic și pe cei din sală. Rezultatul era că nu îmi venea nici o idee de întrebare în acel moment 🙂 Trebuie pregătite înainte de a ieși în față. Eu le-am creat o dată și am o rezevă bună de întrebări, din care le selectez după caz. 🙂

În cursul Professional Speaker exersăm această tehnică până devine parte din discursul tău.

Succes 😉

Sky is not the limit!