Pe 6-7 mai am avut ocazia să fiu parte la un Keynote speech și la un training livrat de către Dananjaya Hettiarachchi , care a fost campion mondial la Public Speaking în 2014. El a devenit cunoscut datorită discursului său “I see something in You“. Dananjaya a participat la peste 60 de competiții timp de 10 ani, până a reușit să obțină marele premiu.
Prin acest articol aș dori să vă prezint ce insight-uri am avut după 2 zile petrecute altări de aceată persoană pozitvă și plină de energie.
- Fiecare discurs trebuie sa aibă un scop. În orice discurs trebuie să stabilești din start ce îți dorești să obții: să informezi, să convingi sau să distrezi oamenii din sală.
- Printr-un discurs trebuie să transmiți un mesaj. Mesajul trebuie să conțină maxim 10 cuvinte. Ar fi bine să fie în rimă și să fie repetat mai des pe parcursul discursului. Dacă, după livrarea discursului tău îi întrebi pe cei din sală ce au înțeles și primești mai multe răspunsuri diferite, atunci nu ai avut un mesaj clar.
- Fiecare cuvânt, gest sau sunet din discursul tău trebuie să aibă un sens. Acest punct este mai mult pentru profesioniști. Dananjaya repetă de foarte multe ori un discurs până devine perfect și oferă sens fiecărui cuvânt, gest sau sunet.
- Oamenii sunt mai inspirați din eșecurile tale, decât din succesul tău. Cei din sală în primul rând doresc să audă care au fost provocările tale până ai obținut succesul pentru că ei se întâlnesc mai des pe parcursul zilei cu un eșec decât cu rezultatele dorite. Într-un discurs este important să-i faci pe oameni să se raporteze cu tine și să înțeleagă că și ei pot ajunge la rezultatele tale. Pentru aceasta este necesar să le prezinți care au fost eșecurile pe care le-ai avut până la succes. Cu toții avem eșecuri și dacă le vorbești despre ele, ei simt că sunt ca și tine. Foarte puțin au reușit din prima. Majoritatea au căzut de foarte multe ori până au ajuns sus. Atunci când pregătești un discurs despre cum ți-a reușit ceva, înainte de a povesti momentul de glorie, prezintă-le cel puțin 3 etape în care ai eșuat până a ajunge la succesul tău.
- Fiecare om trebuie să aibă un mentor. Rolul mentorului este să te lase să greșești pentru a învăța, dar să nu îți permită să te îndepartez de scopul setat. Chiar dacă el știe că urmează să faci un pas greșit, el îți va premite să-l faci. În schimb după aceasta te va ajuta să înțelegi care a fost lecția și care este pasul corect.
- Atunci când merți cu adevărat, unviersul va lucra pentru tine. Nu când ești favorit sau bun, dar atunci când meriți 1000% să obții acel rezultat sau premiu, universul îți va oferi avantaje că să-l obții.
- Învață de la cei mai buni. Pentru a face discursuri bune analizează discursurile celebre. Urmărește persoanele care au facut discursuri, care te-au inspirat să schimbi ceva în viitorul tău.
- Asociază-te cu rezultatul! Dăcă îți dorești să obții ceva în viață, trebuie să te asociez cu rezultatul dat. De fiecare dată când Dananjaya era prezent la un campionat mondial de Public Speaking, indiferent dacă era participant sau doar spectator, privea trofeul și se asocia continuu cu idea: tu ești al meu! Vizualiza că el a obținut acel trofeu și îl ține în mână!
- Eșecurile te fac mai rezistent după ce câștigi. După ce obții un rezultat, de cele mai multe ori eșecurile continuă. Psihologic este mult mai greu să treci peste ele, știind că tu deja ești campion modial sau că ai fost recunoscut ca un specialist foarte bun. Însă având multe cucuie în cap obținute până la succes, știi cum să treci peste mometele dificile care urmează.
- Un discurs bun este atunci când cei din sală nu pot prevedea care este următoarea idee. Intriga se formează atunci când reușești să-i surprinzi pe oameni cu idei la care ei nu se așteptau.
- Nu premiul te face bun, dar traseul pe care îl parcurgi. Din moment ce a avut visul de a deveni campion modial, drumul pe care l-a parcurs, l-a făcut unul dintre cei mai buni traineri de Public Speaking. Astfel și-a creat o carieră de succes în domeniu. Premiul de campion mondial a fost o consecință muncii depuse timp de 10 ani.
- Dorință = Respirație! Imaginează-ți că te-ai scufundat sub apă, în momementul când nu îți mai ajunge aer. Ce îți dorești cel mai mult în acel moment? Cât de tare îți dorești să respiri? La fel de tare trebuie să-ți dorești să ai succes în viață.
Pentru mine experiența trăită alături de Dananjaya a fost fantastică. Am înțeles că oratoria este o parte din viața noastră. Fiecare din noi trebuie să-și dezvolte abilitatea de a vorbi în fața unui public pentru a transmite ce simte. Să le arăți oamenilor ce reprezinți cu adevărat și să le spui ce este în interiorul tău.
Pentru a vă redescoperi Oratorul din voi, vă invit la următorul curs Professional Speaker.