Având ocazia să ascult și să analizez peste 600 de discursuri și să cunosc peste 150 de oameni într-un singur an, care au participat la cursul Professional Speaker, vreau să împart cu voi această experiență. În acest articol doresc să expun cele 3 greșeli majore pe care le-am observat că le fac majoritatea oamenilor atunci când sunt în fața unui public, indiferent de statutul lor, funcția, vârstă sau sex și cum au reușit să le depășească.

Primul obstacol și cel mai des întâlnit sunt emoțiile. Oamenilor le este frică de vorbitul în public din cauza emoțiilor. Din păcate ei nu conștientizează că de fapt emoțiile sunt ”ingredientul„ important pentru un discurs ”gustos„ și captivant. Ele te ajută să empatizezi publicul, să te deschizi în fața lui și să comunici mai ușor cu ei, astfel publicul te percepe că ești ca ei – OM VIU și nu un ROBOT sau un MORT :).

De cele mai dese ori oamenii neagă emoțiile sau doresc să le elimene difinitiv. Întra-devăr sunt și emoții nocive pentru noi atunci când se întâmplă să rămânem blocați în timpul unui discurs, iar fraza care sună în cap este: ”De ce am așa emoții? Nu este normal!„.

Dragilor, bineînțeles că emoțiile sunt absolut FIREȘTI. Soluția paradoxală este să îți accepți emoțiile, să îți dai voie să-ți fie frică și să te înveți să le transmiți publicului. Provocarea este să faci acest lucru într-un mediu care nu te susține. Dacă o faci la serviciu, e posibil să fie cineva care să te critice și atunci această situație ai putea să o percepi ca un eșec de a vorbi în public. De aceea am creeat cursul Professional Speaker, unde ești înțeles și susținut atît de colegi cât și de trainer și nu ești judecat, ci apreciat chiar dacă ai emoții și greșești.

A doua problemă pe care o au oamenii când ies în fața publicului este faptul că nu se apreciază pe sine la justa valoare. Ei susțin discursul, fac greșeli multe dar și multe lucruri bune, și deoarece suntem autocritici buni cum ne-a învățat societatea și familia, nu avem puterea să ne orientăm pe lucrurile bune: am avut curaj să ies în față, am avut idei bune, am reușit să interesez publicul, etc.

Astfel ei stagnează și nu pot evolua în dezvoltarea lor personală. Recomandarea mea este să ne concentrăm totuși pe lucrurile bune și astfel ne apreciem eforturile, iar acest lucru ne dă mai multă încredere și mai mult entuziasm să ieșim în fața publicului cu energie pozitivă. În urma acestui efort nu doar ne vom aprecia dar ne vom învăța să gîndim pozitiv și astfel vom reuși să dezvoltăm o abilitate necesară pentru un om de succes.

O a treia greșeală frecvent întâlnită la persoanele ce vorbesc în public este faptul că nu au un discurs bine structurat. Deseori se întămplă, atunci cînd suntem în fața publicului să fim haotici în idei și facem bîlbîieli din cauza că nu reușim să ne structurăm textul, gîndurile sau ideiile, astfel încăt să avem o introducere captivantă, un cuprins bine punctat pe etape și o încheiere motivantă. Atunci cînd reușești să structurezi discursul, în primul rînd te simți mai pregătit și capeți o mai multă încredere în ceea ce spui, iar în doilea rînd emoțiile sunt mai ușor de gestionat și reușesti să transmiți mesajul într-un mod simplu.

Desigur că sunt mult mai multe probleme cu care se întâlnesc oamenii atunci când vorbesc în public, dar aceste trei greșeli le observ la majoritatea vorbitorilor. Cu certitudine le poți depăși, din experiența proprie vă pot confirma acest lucru, pentru că am fost și eu cândva complexată și emoționată în fața unui public. Dar am reușit să depășesc prin practică și susținută de prieteni care împreună ne-am antrenat în fața publicului.

Atunci când te hotărăști și tu să devii un Orator Profesionist te aștepăm cu drag la cursul Professional Speaker, unde oamenii se redescoperă și se îndrăgostesc de arta de a vorbi în public.
Mai multe detalii despre curs, găsești aici: curs.speaker.md